Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Andrejs Radzevičs pirmdien apturējis Jūrmalas domes noteikto aizliegumu smēķēt pilsētas pludmalēs, jo šāds lēmums ir nelikumīgs.
Ministrijas preses sekretārs Ansis Pūpols norādīja, ka līdz ar to kopš pirmdienas uz laiku apturēts saistošo noteikumu par pludmales apsaimniekošanu smēķēšanu ierobežojošais apakšpunkts.

Pašvaldību likums paredz, ka nu Jūrmalas domei divu nedēļu laikā pēc ministra rīkojuma saņemšanas domes ārkārtas sēdē jāizskata jautājums par saistošo noteikumu punkta atcelšanu. Ja dome šādu lēmumu nepieņems, tai jāgatavo pieteikums Satversmes tiesā par Radzeviča rīkojuma atcelšanu. Ja dome nesasauks sēdi un neapstrīdēs ministra rīkojumu, smēķēšanas aizliegums automātiski zaudēs spēku.

Aizliegums apturēts, jo pašvaldībai nebija tiesību to ieviest. Jūrmalas domes noteikumi ir pretrunā ar likumu "Par pašvaldībām", likumu "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" un "Valsts pārvaldes iekārtas likumu".

"Smēķēšana ir apkarojama lieta, tā kaitē veselībai un ir ierobežojama, taču lēmumiem šajā sakarā jābūt pārdomātiem un atbilstošiem likumiem," norādījis pašvaldību ministrs Radzevičs. Viņš arī ir pārliecināts, ka vismaz pagaidām pludmalēs būtu jānorāda atsevišķas teritorijas, kur būtu atļauts smēķēt. Jūrmalas dome ar saistošajiem noteikumiem tādas teritorijas paredzējusi nebija.

Jūrmalas dome pludmales apsaimniekošanas noteikumus, kas liedz smēķēt peldvietās, pieņēma 28.aprīlī, bet tie spēkā stājās maija sākumā. Par aizlieguma pārkāpšanu pašvaldības policija nevienu nav sodījusi.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija pieprasīja atcelt noteikumus, taču Jūrmalas dome tos tomēr atstāja spēkā. Deputāti pauda uzskatu, ka pašvaldībai nevar aizliegt nodrošināt savus iedzīvotājus ar veselībai labvēlīgu vidi.

Smēķēšana jau ir ierobežota likumā par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežojumiem. Nedz pašvaldību likums, nedz arī citi normatīvie akti neparedz domei tiesības izdot vēl papildu noteikumus par pīpēšanas ierobežošanu.

Pēdējā laikā ar ieceri ierobežot smēķēšanu kādā pilsētas teritorijā klajā nākušas arī Rīgas un Ventspils domes, tāpēc ministrija lūgusi šīs pašvaldības pagaidām par to nelemt.

Lai tomēr pašvaldībām turpmāk būtu iespēja lemt par smēķēšanas ierobežojumiem savā teritorijā, RAPLM iesniegusi valdībā attiecīgus grozījumus likumā par tabakas izstrādājumu izplatīšanu, lietošanu un ierobežošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!