Īpašu uzdevumu ministrs valsts reformu lietās Jānis Krūmiņš bijušā Rīgas vicemēra Ineses Vaideres atcelšanu no amata uzskata par politisku lēmumu, kurš ir juridiski pareizi noformēts. Ministram neesot tiesību iejaukties šajā situācijā. "Viņa ir politiska figūra, un tas ir politisks lēmums," sacīja Krūmiņš.
Sociāldemokrāti ir gandarīti, ka ministrs lēmumu par Vaideres atcelšanu uzskata par likumīgu, savukārt TB/LNNK nepiekrīt Krūmiņa viedoklim un par tālāko rīcību lems pēc ministra atbildes saņemšanas. Rīgas mēra padomnieks Jānis Dinēvičs teica, ka Krūmiņa paustais viedoklis pilnībā sakrīt ar sociāldemokrātu viedokli un šeit nav pamata runāt par lēmuma atcelšanu.

Savukārt TB/LNNK fakcjas vadītājs Jānis Birks pauda, ka Krūmiņam var būt savs viedoklis, bet "tēvzemiešiem" ir cits skatījums uz šo lēmumu. "Šo problēmu mēs risināsim un frakcijā skatīsim tad, kad saņemsim no Krūmiņa oficiālu atbildi," sacīja Birks.

Jāatgādina, ka "tēvzemiešu" Rīgas domes frakcija pagājušajā nedēļā nolēma prasīt īpašu uzdevumu ministram valsts reformu lietās izvērtēt Vaideres atcelšanu no amata, jo uzskatīja, ka Vaideres atcelšana nav pamatota likumā noteiktajā kārtībā. Pašreizējais Rīgas domes vairākums nolēma Vaideri atcelt no amata pēc tam, kad viņas pārstāvētā "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK pameta koalīciju.

Par Vaideres atsaukšanu nobalsoja tagadējā reālā koalīcija, kuru gan nesaista koalīcijas līgums - sociāldemokrāti, kreiso spēku apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" un mazo partiju apvienība "Centrs". "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK sabiedrotie valdībā, kuri piedāvājuši sākt sarunas par opozīcijas koalīciju Rīgas domē, "Latvijas Ceļš" (LC) un Tautas partija (TP) balsojumā par Vaideri nepiedalījās. Par Vaideres atsaukšanu nobalsoja 34 deputāti, pret nebija neviens, neatturējās neviens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!