Foto: F64

Ar projekta "e-veselība" ieviešanu būs problēmas, jo daļa produktu nebūs pilnībā izstrādāti, trešdien Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē paredzēja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

"Mēs strādājam pie "e-veselības" modeļa ieviešanas un pilnveidošanas. Nav tā, ka no "e-veselības" produktiem nekas nav izstrādāts. No iztērētājiem 16 miljoniem pieci miljoni ir iztērēti IT sistēmā un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, tur šīs sistēmas strādā," skaidroja Belēvičs.

Ministrs paredzēja, ka atsevišķi produkti projektā "e-veselība" nebūs izstrādāti pilnībā, bet to parādīs testēšana reālā darba vidē. Tieši elektroniskas darba nespējas lapas un elektroniskās receptes būs tie projekti, pēc kuriem pacienti spriedīs par visu projektu, sacīja Belēvičs.

Par šo produktu lietošanu un testēšanu Nacionālais veselības dienests noslēdzis 28 līgumus ar ģimenes ārstiem.

Plānots, ka testēšanas laikā produkti tiks padarīti lietotājam draudzīgāki. Kā skaidroja Belēvičs, Veselības ministrijai (VM) projektam ir pieejami vēl papildu līdzekļi: "Līdzko noskaidrosies, kas ir jāuzlabo, mums ir Eiropas [Savienības] struktūrfonda līdzekļi jau pieejami, mēs varēsim šos produktus uzlabot."

Jau ziņots, ka valdība par gadu pārcēla laiku, līdz kuram ārstniecības iestādēm un aptiekām jānoslēdz līgumi par "e-veselības" izmantošanu, kā arī jāsāk lietot tikai elektroniskas darba nespējas lapas. Tika nolemts šo termiņu pagarināt līdz šā gada 1. decembrim.

Komentējot ieviešanas termiņu, Belēvičs trešdien apstiprināja, ka tas ir reāls.

Ministrs vērsa deputātu uzmanību, ka projekts "e-veselība" ļaus pārskatīt finansiālu līdzekļu racionālu izmantošanu nozarē, kā arī mazinās rindas medicīnas iestādēs.

Ziņots, ka līdz šim "e-veselības" pakalpojumu ieviešana ir ievilkusies jau desmit gadu garumā. Vairākkārt ir pārcelti projekta palaišanas termiņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!