Labklājības ministrs Andrejs Požarnovs ir pārsteigts par Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes sagatavoto statūtu projektu, kas pieļauj slimnīcas privatizāciju, un lūdzis slimnīcas pilnvarniekiem vērtēt projekta atbilstību valdības noteikumiem, kas slimnīcu privatizēt neļauj.
Ministrs esot izbrīnīts gan par statūtiem, gan par slimnīcas patvaļīgo rīcību, rīkojot pārrunas par iespējamo privatizāciju ar "SIA Baltic IMEX Group", kas pārstāv "ASKLEPIOS - Kliniken" intereses Latvijā.

Valdības noteikumi paredz, ka Paula Stradiņa slimnīca ir Labklājības ministrijas (LM) pārziņā un nav privatizējama. Savukārt ministra rīcībā esošā informācija liecina, ka slimnīcas vadība jau ne tikai sagatavojusi jaunu statūtu projektu, kas paredz slimnīcai privatizējamas iestādes statusu, bet rīkojusi arī pārrunas ar minēto firmu.

Paula Stradiņa slimnīcas direktors Māris Pļaviņš pastāstīja, ka neesot piedalījies nekādās sarunās par slimnīcas privatizāciju tāpēc, ka slimnīcu var pārstāvēt tikai ministrija. Tāpat Pļaviņš klāstīja, ka slimnīca nevarot būt pievilcīgs privatizācijas objekts, jo medicīnas nozare šodien nes tikai zaudējumus, bet ārstniecisko pakalpojumu cenas ir ļoti zemas. Tomēr gada laikā "situācija nozarē no privatizācijas pretendentiem - Vācijas slimnīcu apvienības - tika zondēta", sacīja Pļaviņš. Tādējādi slimnīcas direktors nenoliedza faktu, ka piedāvājums privatizēt slimnīcu esot bijis un to vēl iepriekšējā gada maijā esot izteikusi Vācijas slimnīcu apvienība.

Latvijas slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgeņijs Kalējs slimnīcas privatizācijas mēģinājumu raksturoja kā pozitīvu faktu, kas privāta kapitāla piesaistes gadījumā paaugstinātu izmaksu efektivitāti un uzlabotu ārstniecības pakalpojumu kvalitāti. "Tomēr pakalpojumu cenas slimnīcā, kas jau tagad ir viena no labākajām visā republikā, privatizācijas gadījumā nenoliedzami paaugstinātos," teica Kalējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!