Foto: DELFI

Autovadītāji brauc lēnāk un tas nozīmē, ka fotoradaru uzstādīšana savu mērķi ir daļēji sasniegusi, otrdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Ministrs noliedza, ka fotoradari ir tikai to uzstādītāju peļņas avots, uzsverot, ka policijas informācija liecina – ātrums uz ceļiem samazinās un tas ir galvenais radaru uzdevums. "Skaidrs, ka komersantam tas ir peļņas avots,"  sacīja ministrs, bilstot, ka valsts šo ceļu [sadarbību ar uzņēmumu] izvēlējās naudas trūkuma dēļ.

Kozlovskis arī norādīja, ka braukšanas ātruma samazināšanās mazinās arī avāriju skaitu. Ministrs intervijā sacīja, ka ātruma samazināšanos uz ceļiem ir novērojis arī pats, braucot pa Jūrmalas šoseju, cilvēki pārvietojoties ar mazāku ātrumu.

Jautāts, kas izlemj, kur uzstādīt radarus, ministrs sacīja, ka tā ir Valsts policija kopā ar uzņēmumu, ar kuru slēgts līgums. Taču viņš uzsvēra, ka radari ir pārvietojami, ja atklājas, ka vieta ir izvēlēta nepareizi. To iniciēt var policija. Ministrs uzsvēra – ja atklāsies kādas nepilnības, tad arī viņš ir gatavs rosināt izmaiņas līgumā.

Ministrs arī pauda pārliecību, ka runāt par radaru lietderību varēs vien vasarā, kad būs pagājis ilgāks laiks, kopš to uzstādīšanas.

Jau vēstīts, ka patlaban kopumā uz Latvijas ceļiem darbojas 34 radari.

Pirmajā darbības mēnesī - laikā no 21.novembra līdz 23.decembrim - 15 jaunie pārvietojamie fotoradari fiksējuši 4663 ātruma pārkāpumus, par kuriem uzlikta soda nauda 84 845 latu apmērā, iepriekš informēja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Lita Juberte.

Sākotnēji daļu jauno fotoradaru bija iecerēts izvietot jau 21.oktobrī, bet iepriekš neparedzamu iemeslu dēļ to nebija iespējams izdarīt, tādēļ policija ar fotoradaru piegādātājiem vienojās par mēnesi pagarināt līguma izpildes termiņu.

Saskaņā ar iepirkuma konkursa rezultātiem fotoradarus piegādā un uzstāda trīs juridisko personu apvienība, kurā iekļauta AS "Vitronic Baltica", vācu kompānija "Vitronic Dr.-Ing.Stein Bildverarbeitungssysteme" un SIA "Komerccentrs DATI grupa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!