Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) ir uzdevis Izglītības kvalitātes valsts dienestam (IKVD) sniegt pilnu informāciju gan par konkrēto gadījumu Jaunjelgavas vidusskolā, gan par iepriekš konstatētajiem un izvērtētajiem gadījumiem, kā arī sniegt priekšlikumus par turpmāko rīcību, informē Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Prasītā informācija un priekšlikumi jāiesniedz ministram līdz šīs dienas beigām.

Ministrs uzsver, ka šis gadījums ir ārkārtējs, un, visticamāk, norāda arī uz sistēmas trūkumiem. Jāizvērtē arī, vai pagājušā nedēļā Ministru kabinetā (MK) pieņemtie noteikumi "Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos" nepieļaus šādas situācijas nākotnē un veicinās savlaicīgu reakciju no atbildīgajām institūcijām.

IKVD informāciju par atgadījumu Jaunjelgavas vidusskolā 16.maijā saņēma no žurnālistiem, un jau nākamajā dienā IKVD inspektors devās pārbaudē uz skolu. Izvērtējot IKVD rīcībā esošo un pārbaudes gaitā iegūto informāciju, IKVD ir pamats uzsākt lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā pret skolas direktori par izglītības iestādes vadītāja pienākumu nepildīšanu.

Jau vēstīts, ka Jaunjelgavas vidusskolā piekautajam pirmklasniekam bija vairāki uzbrucēji, nevis tikai viens, savukārt policija ar savu rīcību vilcinājās, paužot, ka lieta varot tikt izskatīta sešus mēnešus, aģentūru LETA informēja Jaunjelgavas vidusskolas direktore Lauma Mīlīga.

Pašlaik šo gadījumu šķetina policija, kura ir prasījusi paskaidrojumus no vardarbībā vainotā zēna ģimenes.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) ir sagatavojusi vēstuli Jaunjelgavas vidusskolai un pilsētas pašvaldībai, kurā izteikts aizrādījums par novēlotu vēršanos tiesībsargājošajās institūcijās, lai ziņotu par kāda pirmklasnieka piekaušanu, aģentūra LETA uzzināja VBTAI. Kā skaidroja VBTAI Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere, tikai 10.maijā inspekcija saņēma informāciju, ka Jaunjelgavas vidusskolā skolas tualetē kāds 5.klases skolnieks smagi piekāvis pirmklasnieku. Incidents notika 22.aprīlī. Novēloti skolas vadība vērsusies arī policijā.

Arī Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) veicis pārbaudi skolā. IKVD vadītāja Inita Juhņēviča sacīja, ka vēl notiek situācijas izvērtēšana, taču sākotnējie secinājumi liecina, ka šajā situācijā skola nav pārkāpusi normatīvos aktus.

"Skola veda bērnu pie ārsta, nodrošināja pirmo palīdzību, bet mēs noteikti skolai uzdosim pilnveidot preventīvo darbu, lai mazinātu vardarbību un agresiju," sacīja Juhņēviča. Tāpat secināts, ka skolā nav sociālā pedagoga, kas šajā gadījumā izrādījies liels trūkums. Lai arī skolā ir psihologs, viņa darba efektivitāte izrādījusies nepietiekama, jo vardarbība skolā ir un šis neesot vienīgais gadījums. Skolai situācijas risināšanā uzdos arī iesaistīt pašvaldību un tās sociālo dienestu.

Kā informēja Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece, Aizkraukles iecirknī tiek veikta pārbaude, lai lemtu jautājumu par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu skolēnam, kurš Jaunjelgavas vidusskolā piekāvis pirmklasnieku. VP tiek arī izvērtēta vecāku atbildība par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu. Tāpat policija noskaidro, vai no vardarbības skolā nav cietuši vēl citi bērni. VP tiek gaidīts tiesu medicīniskās ekspertīzes atzinums par miesas bojājumu smaguma pakāpi.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja priekšnieks Andris Zellis šodien žurnālistiem pastāstīja, ka uz šo gadījumu policija reaģējusi savlaicīgi - tajā pašā dienā, kad policijā saņemts iesniegums no cietušā vecākiem. Policija šobrīd ir pieņēmusi paskaidrojumus no vairāk nekā 15 personām, un skolas vadība ar policiju sadarbojas un sniedz visu nepieciešamo atbalstu izmeklēšanai.

Plašāku informāciju par notikušo policija pagaidām nesniedz. Cietušais puika šobrīd atrodas ārstniecības iestādē.

Notikušais piesaistījis arī Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) valdes uzmanību. Tā izplatītajā paziņojumā aicina ievērot bērnu tiesības un žurnālistikas ētikas principus, atspoguļojot šo vardarbības gadījumu. LŽA nepiekrīt portālā staburags.diena.lv publicētajam Imanta Kaziļuna komentāram, ka šis gadījums presē atspoguļots tikai reitingu celšanas nolūkos.

LŽA aicina žurnālistus, komentējot notikumus, kas skar būtiskas indivīdu tiesības un intereses, rīkoties atbildīgi, ievērojot profesionālās neitralitātes principu un argumentāciju balstot pārbaudāmos faktos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!