Īpašu uzdevumu ministrs valsts reformu lietās Jānis Krūmiņš pieprasījis paskaidrojumus četrām pašvaldībām, kuras savā teritorijā noteikušas alkohola tirdzniecības ierobežojumus.
Triju dienu laikā Valmieras, Jelgavas, Ķekavas un Olaines pašvaldībām jāsniedz paskaidrojums par pašvaldības rīcību ierobežojumu noteikšanā, jo alkohola aprites likums pašvaldībām neparedz tiesības šādus ierobežojumus noteikt.

Krūmiņš uzskata, ka pašvaldībām būtu jādod tiesības noteikt alkohola tirdzniecības ierobežojumus, tomēr kā ministram viņam ir pienākums reaģēt uz likuma neievērošanu, skaidroja Kalviņš.

Krūmiņa padomnieks arī atgādināja, ka ministrs Latvijas Pašvaldību savienības kongresā pagājušajā nedēļā Liepājā aicinājis pašvaldības sākt diskusiju par alkoholisko dzērienu tirdzniecības problēmu, tomēr kongresa dalībnieki neesot bijuši atsaucīgi.

Jautāts, vai ministrs vēlas apkopot pašvaldību vadītāju viedokļus un ierosināt grozījumus likumdošanā, Kalviņš uzsvēra, ka par to jālemj Saeimas deputātiem. Atzīstot, ka valdībai ir likumdošanas tiesības, Kalviņš sacīja - "dialogs jau ir sācies".

Padomnieks pastāstīja, ka ministrs nevēlas pieļaut nekvalitatīvu alkoholisko dzērienu patēriņa pieaugumu un, neraugoties uz Valmieras pozitīvo pieredzi, par ko ministru informējis pilsētas mērs Māris Kučinskis, ministram ir "pienākums reaģēt uz likumu".

Jau ziņots, ka Valmierā no šā gada 1.februāra aizliegta alkohola nakts tirdzniecība mazumtirdzniecībā. To var iegādāties vienīgi bāros, kafejnīcās un restorānos. Valmieras mērs uzskata, ka domes lēmums par alkohola tirdzniecību nav pretrunā ar Latvijas likumdošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!