Foto: LETA

Nākamā gada Saeimas vēlēšanu ēna sarunas par 2014.gada budžetu padarīs īpaši smagas un, visticamāk, vienprātības valdībā nebūs, intervijā portālam "Baltic Business Service" atzina finanšu ministrs Andris Vilks (V).

"Sarunas būs ļoti smagas, jo tas viss notiek nākamā gada vēlēšanu ēnā. Līdz ar to katrs ministrs prezentē savu redzējumu, domājot arī par nākamā gada rezultātu. Līdz ar to dažkārt pazūd fokuss, kas ir Nacionālajā attīstības plānā, fiskālā disciplīna vai vēl kaut kas. Diskusijas būs spraigas un domāju, ka vienprātības valdībā nebūs,"  prognozēja Vilks.

Pēc viņa teiktā, nākamā gada budžeta prioritātei būtu jābūt sociālās nevienlīdzības mazināšanai. "Manuprāt, tik daudz ir runāts par to, ka tas ir jādara, ka to nedarīt, būtu absurds. Es domāju, ka tā ir pat lielāka prioritāte par izdevumu daļu. Izdevumu daļā galvenais jautājums, kas ir ļoti sāpīgs, ir par atalgojumu. Tas ir mediķu atalgojums, skolotāju atalgojums, vēl dažas jomas,"  stāstīja finanšu ministrs.

Taču viņš atzina, ka budžeta iespējas būs visai ierobežotas, jo jau tagad ir pieņemti lēmumi, kas prasa papildus finansējumu.

"Tieši pensiju 30 miljoni latu [pensiju indeksācijai nepieciešamais finansējums] jau tagad samazina nākamā gada fiskālo telpu uz pusi. Var jau teikt, ka pensiju indeksācija ir maza un tie ir tikai daži lati, bet vienlaikus ir jāsaprot, par kādiem apmēriem ir runa. Šie daži lati pie pensijas kopā rada 30 miljonus latu. Tas arī parāda, ka lielu lēcienu - par 10-15 latiem - būtu grūti panākt. Pensionāru skaits pret nodarbināto skaitu Latvijā ir liels un tādēļ arī šie daži lati veido tik lielas summas budžetā. Sākotnēji bija domāts, ka šogad pensiju indeksācija prasīs 2-3 miljonus latu, tā vietā ir 10 miljoni latu, bet nākamgad mēs varētu runāt par 8-10 miljoniem latu, bet tā vietā ir 30 miljoni latu,"  klāstīja ministrs.

"Es ceru, ka neparādīsies vēl kādi lieli skaitļi, jo tad mēs nākamgad vispār nevarēsim panākt pretī strādājošajiem vai nu ar nodokļu atvieglojumiem vai ar algu pielikumiem,"  atzina Vilks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!