Veselības aprūpē gaidāmas reformas būs skarbas un ļoti nepopulāras, laikrakstam "Diena" atzinis veselības ministrs Ivars Eglītis (TP).
Tās jau visdrīzāk pēc dažām nedēļām izjutīs Latvijas iedzīvotāji, kad pacels pacientu iemaksas, daudziem būs jāmēro garāks ceļš uz slimnīcu, jo aprīlī vairākas mazās slimnīcas jau būs slēgtas. Reforma notikšot "diemžēl skarbāk, nekā to varētu izdarīt plānveidīgi, metodiski, tagad ar drausmīgu, nepopulāru, nepatīkamu griezienu", atzinis Eglītis.

Eksperti gan aizrāda, ka plānotās izmaiņas nav ilgi gaidītā vajadzīgā reforma, vairāk budžeta lāpīšana. Veselības ministrijā atzīst - ietaupījumu reforma šogad nenesīs, taču tā ļaus izdzīvot ar samazināto budžetu. Pērn veselības aprūpes valsts budžets bija 573,69 miljoni latu, šogad - 533,87 miljonu latu, ieskaitot 10% rezerves fondu.

Jau no 1.februāra slimnīcās varētu būtiski pieaugt pacientu līdzmaksājumi, tāpat pieaugs maksājumi ambulatorajā aprūpē un pie ģimenes ārstiem, pieaugs maksājumi arī par kompensējamajiem medikamentiem. No 1. aprīļa valsts vairs neslēgs līgumu ar 13 slimnīcām par stacionārās palīdzības sniegšanu. Kopumā slimnīcas slēdzot un apvienojot, to skaits samazināsies no 120 līdz 59.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!