Foto: LETA
Finanšu ministrs Andris Vilks (V) atļāvis akciju sabiedrībai "Rīgas Siltums" (RS) ziedot Latvijas Pašvaldību savienībai 840 000 latu sociālās palīdzības veicināšanai, taču neuzskata to par pareizu praksi, tāpēc Finanšu ministrija (FM) jau tuvākajā laikā virzīs vairākus priekšlikumus par izmaiņām ziedošanas kārtībā, tai skaitā priekšlikumu liegt sabiedrisko pakalpojumu sniedzējiem tiesības ziedot.

Ziedojums paredzēts, lai sociāli atbalstītu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā deklarētās ģimenes vai atsevišķi dzīvojošās personas, kurām saskaņā ar Rīgas Domes saistošajiem noteikumiem ir tiesības saņemt dzīvokļa pabalstu un kuru mājokļu apkurei tiek izmantota "Rīgas siltums" (RS) piegādātā siltumenerģija.

"Šī ir iespēja atbalstīt sociāli neaizsargātākos iedzīvotājus," norāda ministrs, vienlaikus uzsverot, ka "līdz nākamā gada apkures sezonai komunālo parādu problēma būtu jārisina pēc būtības ne tikai ar pašvaldības pabalstu palīdzību". Ministrs norāda, ka ir jau rosinājis plašāku diskusiju par šo jautājumu, iesaistot gan valsts iestādes – Ekonomikas un Tieslietu ministrijas, gan sabiedriskās organizācijas - Latvijas Lielo pilsētu asociāciju, Latvijas Pašvaldību savienību, kā arī pakalpojumu piegādātāju pārstāvjus, Latvijas Komercbanku asociāciju, u.c. organizācijas".

Finanšu ministrs uzsver, ka ziedošana ir īslaicīgs risinājums krīzes laikā, bet tā nevar kļūt par pastāvīgu sistēmu. AS "Rīgas Siltums" jāstrādā ar peļņu, jāpilnveido darbs ar parādniekiem, peļņa jāizmaksā akcionāriem dividendēs, bet Rīgas Domei sociālā palīdzība būtu jānodrošina no sava budžeta, uzskata ministrs.

Vilks atzīmē, ka ziedojuma atļaujas piešķiršanas procesā konstatēti vairāki iespējamie riski, tai skaitā tas, ka ziedotājs ir sabiedrisko pakalpojumu sniedzējs un šis ziedojums var ietekmēt arī RS pakalpojumu tarifus. Uzņēmuma peļņas ziedošana sociālajai palīdzībai var mazināt godprātīgu "Rīgas Siltums" pakalpojumu patērētāju motivāciju regulāri un laikus norēķināties par siltumenerģiju, norāda Vilks.

Viņš uzsver, ka RS ziedojuma sadalē nav pieļaujama pabalsta saņēmēju diskriminācija pēc namu apsaimniekotāju statusa un tas jāsaņem ne vien Rīgas Domes, bet arī privāto namu apsaimniekotāju namu iemītniekiem.

FM atgādina, ka saskaņā ar likumu valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrībām, kā arī kapitālsabiedrībām, kurās valsts vai pašvaldības daļa pamatkapitālā pārsniedz 50%, finanšu līdzekļus sociālās palīdzības veicināšanai drīkst ziedot. Minētais likums noteic, ka ziedojumu, ja tā apmērs pārsniedz 1000 latus, drīkst veikt tikai ar finanšu ministra atļauju.

Jau ziņots, ka vēl pirms neilga laika Vilka partijas biedra Arta Kampara (V) vadītā Ekonomikas ministrija (EM) aicināja Latvijas siltumapgādes uzņēmumus novirzīt daļu peļņas mazturīgo atbalstam. Pērn šādu sistēmu izmantoja "Rīgas siltums" (RS), kam šajā gadā pievienosies arī Liepājas siltumapgādes uzņēmums "Liepājas enerģija". Uzrunāti arī visi pārējie pašvaldību siltumapgādes uzņēmumi. Attiecīgi priekšlikumi mazturīgo atbalstam nosūtīti Finanšu ministrijai, teica Kampars.

"Delfi" jau vēstīja, ka iedzīvotāju parādi par siltumenerģiju pārsnieguši 40 miljonus latu. Latvijas Pašvaldību savienība un Latvijas Siltumapgādes uzņēmumu asociācija nesen vēstulē vairākām ministrijām un Saeimas komisijām aicināja steidzami risināt sagaidāmās problēmas siltumapgādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!