Līdz nākamajai piektdienai, kad konsultācijas ar Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem uzsāks Valsts prezidents Valdis Zatlers, pašreizējā koalīcija cer vienoties par nākamā gada budžeta ietvaru un amatu sadalījumu starp koalīcijas partneriem proporcionāli to pārstāvniecībai parlamentā.

Pēc divām nedēļām, līdz 22.oktobrim, partijām būtu jāizvirza ministru amata kandidāti un premjeram Valdim Dombrovskim (JL) būtu jādod tiem savs vērtējums, piekrītot vai noraidot kandidatūras, ņemot vērā katram ministram izvirzītos uzdevumus nākamās valdības laikā, par ko iespējamā koalīcija vienojās jau šo piektdien.

Pēc divām nedēļām arī jāpabeidz valdības deklarācijas izstrāde ministru amatu kandidātu vadībā. Savukārt pēdējā oktobra nedēļā valdības modeli un deklarāciju paredzēts prezentēt Valsts prezidentam, lai nākamo valdību varētu virzīt apstiprināšanai Saeimā.

Valdības deklarācijas projektu izstādās trīs darba grupas. Grupu, kas noteiks mērķus un uzdevumus budžeta veidošanā un ekonomikā, vadīs pats Dombrovskis, darba grupu par sociālās jomas, kultūras, izglītības un veselības vadīs Saeimas deputāte Silva Bendrāte ("Vienotība"), bet darba grupu par drošības jautājumiem vadīs "Vienotības" valdes priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis.

Jau ziņots, ka 10.Saeimas vēlēšanās uzvarēja apvienība "Vienotība", kas ieguva 33 deputātu vietas, SC ieguva 29 deputāta mandātus, ZZS – 22, VL-TB/LNNK – astoņas un arī PLL – astoņas deputāta vietas.

"Vienotības" premjera amata kandidāts, pašreizējais valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (JL) jau sācis sarunas par nākamo Ministru kabinetu ar iepriekšējiem koalīcijas partneriem – ZZS un VL-TB/LNNK, taču pieļāva arī kādu sadarbības formu ar līdz šim opozīcijā esošo SC. Pret tās iesaistīšanu valdībā gan uzreiz iebilda nacionālā apvienība. Sarunas par valdības veidošanu vēl turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!