Foto: DELFI
Minskā atklāta piemiņas zīme staļinisma represiju upuriem no Baltijas valstīm, informē Latvijas vēstniecība Baltkrievijā.

Krusts ar piemiņas plāksni, uz kuras rakstīts "Baltijas valstu iedzīvotājiem, kuri nošauti Baltkrievijas teritorijā 1940. gadā", tika izveidots un uzstādīts netālu no Minskas Kuropatu mežā pēc sabiedriskās organizācijas "Memorial" un sabiedriskās iniciatīvas "Par Kuropatu glābšanu" iniciatīvas. Upuru piemiņas ceremonijas datums tika pieskaņots 75. gadskārtai kopš Baltijas valstu okupācijas.

Kuropatu mežs ir plaši pazīstams Baltkrievijā kā totalitāro režīmu upuru piemiņas vieta. 20. gadsimta 30. gados Kuropatu mežā staļinisma represiju rezultātā tika noslepkavoti un apglabāti vairāki desmiti tūkstoši dažādu tautību Baltkrievijas iedzīvotāju. Apbedīto staļinisma represiju upuru precīzs skaits līdz šīm nav noskaidrots un svārstās no 30 tūkstošiem cilvēku pēc Baltkrievijas prokuratūras oficiāliem datiem līdz pat 230 tūkstošiem upuru pēc neatkarīgo un dažu ārzemju vēsturnieku datiem, norāda vēstniecība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!