Foto: DELFI
Otrdienas rītā miris pretvīrusu preparāta "Remantadīns" izgudrotājs zinātnieks Jānis Polis, apliecināja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas direktors Viesturs Boka.

Viņš norādīja, ka Polis ārstējies slimnīcas klīnikā "Biķernieki".

"Precīzi dati par nāves cēloni gaidāmi rīt no rīta, kad būs gatavs slēdziens," skaidro Boka.

Kā liecina Latvijas Zinātņu akadēmijas informācija, Polis bijis valsts emeritētais zinātnieks. Viņš dzimis 1938.gada 25.jūnijā Jelgavas apriņķa Elejas pagastā.

Jau ziņots, ka Polis 2009.gadā saņēma Pasaules intelektuālā īpašuma organizācijas zelta medaļu par izciliem izgudrojumiem medicīnas ķīmijā par pretvīrusu preparāta "Remantadīns" izgudrošanu un ieviešanu.

Medijos izskanējis, ka, neskatoties uz sasniegumiem zinātnē, Polis dzīvojis trūkumā un mūža nogalē vairākkārtīgi nonācis slimnīcā.

Polis iepriekš ir norādījis, ka viņš ir "Remantadīna" patenta īpašnieks jau kopš 1971.gada, taču medicīnā patenta aizsardzība darbojas 17 gadus, līdz ar to šim patentam vairs neesot nozīmes.

"Remantadīna" izgudrotājs ir uzsvēris, ka tas, ka Latvijas izgudrotāji dzīvo trūkumā, ir ne tikai Poļa personiska, bet gan "valstiska problēma". Polis atzīmēja, ka ir ārkārtīgi daudz zinātnieku, kuri joprojām strādā zinātnes laukā vai arī ir pensijas vecumā, un viņu stāvoklis neesot no labākajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!