Foto: F64
Mirstība no gripas izraisītām komplikācijām šajā sezonā ir augsta, aģentūrai BNS komentēja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) vadītāja Baiba Rozentāle.

Kopš gripas epidēmijas sākuma Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir ziņojis par 42 nāves gadījumiem no gripas komplikācijām.

"Ļoti augsts skaitlis priekš tik zemas saslimstības," norāda Rozentāle.

Jaunākie dati liecina, ka pašlaik saslimstība ir vidēji 87,5 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem.

"Maksimums bija pēc divām nedēļām pēc epidēmijas izsludināšanas, kad saslimstība sasniedza 216,3 saslimušo uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Tas nav augsts rādītājs, jo ir gadi, kad maksimālajā nedēļā, kas parasti ir trešā no epidēmijas sākuma, ir 1500 pat 2000 saslimušo uz 100 000," skaidro epidemioloģe. 2014.gadā un 2015.gadā maksimums bijis gada 5. nedēļā, kad bija 600 saslimušo uz 100 000 iedzīvotājiem

Infektoloģijas centrā no gripas izraisītajām komplikācijām šajā sezonā ir miruši seši pacienti. Vidējais vecums bijis ap 50 gadiem un visi pacienti bija ar divām vai vairāk riska slimībām. LIC šajā sezonā izmeklējis 5339 paraugus, no tiem 2106 bija pozitīvi. 1938 saslimušo bija A tipa vīruss, bet 168 bija B vīrusa gripa. Vakcīnā pastāvējusi atbilstība gan A gan B tipa gripai, sacīja speciāliste. Šajā sezonā Stradiņa slimnīcā no gripas komplikācijām mirusi grūtniece.

Rozentāle uzsver, ka būtu nepieciešams panākt, ka vakcinējas riska grupas. Viņa atbalstīja Stradiņa slimnīcas lēmumu epidēmijas laikā plānveida operācijas veikt pacientiem, kuri ir vakcinējušies pret gripu. "Gripas vīrusu izskaust nevar, tas ir mainīgs vīruss, kas nāk no gada gada, no decembra līdz aprīlim. Bet mērķis vakcinācijai ir pasargāt no smagas slimības un nāves riska grupas. Ja kāds negrib saslimt un vakcinējas, tie ir mazi procenti," viņa stāstīja.

Pēc epidēmijas beigām būtu jāveic slimnieku vēstures izpēte, uzskata eksperte. Lielākā daļa mirušo esot reģionos. "Jāceļ augšā medicīniskā dokumentācija, jo pretējā gadījumā nav atgriezeniskās saites. Ir jāizpēta, vai cilvēki, ja būtu vakcinējusies, nebūtu nomiruši," teica Rozentāle.

Gripas epidēmiju pēdējo gadu tendence ir nebūt tik lielām iesaistīto skaita ziņā, cik garām.

Jau ziņots, ka gripas epidēmija tika izsludināta 26. janvārī. Kopš sezonas sākuma 11 stacionārajās iestādēs ārstējušies 1293 pacienti gripas gadījumos, no tiem 53% vecumā grupā 15—64 gadi un 190 pacienti gripas izraisītās pneimonijas gadījumos, no tiem 71% vecuma grupā 15—64 gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!