Foto: LETA
Mirusi bijusī Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) pilnvarniece Ināra Rudaka, kura bija viena no apsūdzētajām tā dēvētajā digitālās televīzijas krimināllietā, portālu "Delfi" informēja lietas dalībnieki.

Iepriekš tieši Rudakas veselības stāvokļa dēļ šīs lietas iztiesāšana tika atlikta. Viens no lietā iesaistītajiem advokātiem, Saulvedis Vārpiņš portālam "Delfi" pastāstīja, ka otrdien ir Rudakas bēres. Advokāts arī pauda uzskatu, ka notikušais ir sekas pārāk ilgajām izmeklēšanām un tiesvedībām Latvijā.

Vārpiņš arī piebilda, ka notikušais ir uz to cilvēku sirdsapziņas, kuriem bija jābūt viņas vietā šajā tiesā, taču sīkāk viņš šo izteikumu neprecizēja.

Nesen prokuratūra visiem lietā apsūdzētajiem mainīja apsūdzības. Rudaka iepriekš bija apsūdzēta par valsts amatpersonas bezdarbību, kas radījusi zaudējumus valsts uzņēmumiem. Taču viņai apsūdzību mainīja uz smagāku, apsūdzot valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas. Apsūdzība iepriekš uzskatīja, ka pilnvarnieki nav pārbaudījuši, cik nopietns uzņēmums ir "Kempmayer", un atstājuši bez ievērības to, ka DLRTC nav juridiski un ekonomiski pamatota biznesa plāna.

Vainu apsūdzībās Rudaka, tāpat kā visi pārējie lietā apsūdzētie, neatzina.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka krimināllieta, kurā uz apsūdzēto sola sēž 20 personas, tiesai nodota 2007.gadā. Kopumā lietas materiāli apkopoti 59 sējumos.

Digitālās televīzijas lieta ir saistīta ar DLRTC un kompānijas "Kempmayer" vienošanos, kas paredzēja vairākos posmos ieviest digitālo televīziju un uz Latviju nogādāt dažādu specifisku aparatūru digitālajai apraidei. Projekta kopējās izmaksas iepriekš lēstas daudzos desmitos miljonos latu.

Apsūdzība uzskata, ka digitālās apraidei nepieciešamā aparatūra tika nopirkta ar vairāku ofšoru starpniecību, tādā veidā sadārdzinot to par vairākiem simtiem tūkstošiem latu. Šo ārzonas uzņēmumu dibinātāji un patiesā labuma guvēji ir vairākas ar ekspremjeru un politiķi Andri Šķēli saistītas personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!