Foto: Shutterstock
Pēdējā pusotra mēneša laikā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) nokļuva divi bērni, kuriem nebija savlaicīgi nodrošināta mūsdienīga, kā norāda ārsti, "21.gadsimtā visiem pieejama" medicīniskā aprūpe, informēja slimnīcā. Abus bērnus reanimatologiem neizdevās glābt.

Abi bērni bija zīdaiņi, viens mēnesi vecs, otrs trīs mēnešus vecs. Viens no viņiem saslima ar garo klepu un nomira smagu komplikāciju dēļ, jo nebija vakcinēts. Otrs bērns pēc mājdzemdībām nebija saņēmis obligāto K vitamīna devu, kā rezultātā radās asinsreces traucējumi un asinsizplūdums smadzenēs, kura dēļ bērns nomira, atklātā vēstulē sabiedrībai norāda BKUS speciālisti.

BKUS arī vēstulē atsaucas uz Slimību profilakses un kontroles centra statistiku. Tā liecina, ka astoņos gados miruši 15 bērni, un tā pieejama šeit:

Slimnīcas ārsti norāda, ka vakcīnas un K vitamīna ievade ir ārkārtīgi būtiski profilakses pasākumi, kuru galvenais mērķis ir bērnu mirstības samazināšana. Šie pasākumi tiek veikti pēc noteikta kalendāra, kura precīza ievērošana ir ļoti nozīmīga, lai pasargātu bērnus kritiskos attīstības posmos, kad risks ir pats augstākais. Slimību profilakse ir bērnu tiesības, par kuru ievērošanu ir līdzatbildīgi gan vecāki, gan medicīnas profesionāļi.

"Kāds teiks, ka tie mirušie 15 bērni astoņu gadu laikā, bet tās ir 15 principā veselu cilvēku nāves, kas varēja dzīvot. Pat viena nāve ir traģēdija. Tas liecina, ka mēs dzīvojam tādā mītu pasaulē, domājot, ka tas mūs neskars, bet no kurienes tāda pārdrošība. Var iedomāties, kāds bija ģimenes plāns, kā bērnu gaidīja, kā loloja, kādu nākotni iedomājās, bet nav izdarītas elementāras lietas, kas ir vispārzināmas, pierādītas un drošas," portālam "Delfi" stāsta Bērnu slimnīcas Bērnu vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska.

Īpaši ārsti vēstulē vēlas pievērst ģimenes ārstu un dzemdību speciālistu uzmanību uz profilakses pasākumu precīzu un laicīgu nodrošināšanu.

Abi nelaimes gadījumi varēja nenotikt, ja medicīnas jomā strādājošie un vecāki, rūpējoties par bērnu, ņemtu vērā mūsdienīgu, uz pierādījumiem balstītu, pārbaudītu medicīnisko informāciju un praksi, norāda speciālisti.

"Mēs, Latvijā, varam justies pateicīgi, ka spējam ieviest pasaules līmeņa sasniegumus medicīnā. Mēs varam būt pateicīgi, ka mūsu valsts un profesionāļi ir nodrošinājusi mums visaugstākās iespējas pasargāt savus ģimenes locekļus, jo sevišķi bērnus, no riska saslimt ar slimībām, kuru dēļ vēl pirms dažiem desmitiem gadu zaudējām miljoniem bērnus pasaulē. Kāpēc riskēt ar savu bērnu dzīvību? Kāpēc meklēt attaisnojumu bezdarbībai un apšaubīt vakcinācijas drošumu un efektivitāti? Cik bērniem vēl ir jāzaudē veselība vai pat dzīvība, lai mēs noticētu vakcinācijas efektivitātei un apzinātos kļūdaino lēmumu sekas?" – tā vēstīts vēstulē.

Bērnu tiesību aizsardzības likumā ir rakstīts: "Katram bērnam ir neatņemamas tiesības uz dzīvības un attīstības aizsardzību. Bērnam ir tiesības uz bezmaksas veselības aprūpi, ko nosaka valsts programma". Ārsti uzsver, ka ir slimības, kuras nav iespējams izārstēt, bet ir slimības, kuras šodien, 21.gadsimtā, ir iespēja ne tikai izārstēt, bet arī novērst risku ar tām saslimt, un, atsakoties no vakcinācijas, atkāpjoties no drošām, pārbaudītām un efektīvām ārstnieciskajām vadlīnijām, tieši pieaugušie un profesionāļi apdraud bērna dzīvību un bērna tiesības uz veselīgu dzīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!