Foto: Privātais arhīvs
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa apstiprinājusi prokurora noslēgto vienošanos ar apsūdzēto Kristīni Misāni par īslaicīgas brīvības atņemšanas sodu. Soda termiņā ieskaitīts apcietinājumā pavadītais laiks ārvalstī un Latvijā, un Misāne pirmdien no cietuma atbrīvota.

Neminot personas vārdu, Ģenerālprokuratūrā portālu "Delfi" informēja, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa apstiprinājusi Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurora noslēgto vienošanos ar apsūdzēto par īslaicīgas brīvības atņemšanas sodu. Šī persona 3. martā tika pārņemta kriminālvajāšanas veikšanai no Dānijas. Jau ziņots, ka 3. martā Ģenerālprokuratūra saņēma informāciju no Valsts policijas, ka Latvijas pilsone Misāne faktiski nodota Latvijai kriminālvajāšanas veikšanai.

Misāne apsūdzēta par izvairīšanos no tiesas nolēmuma, kas izriet no saskarsmes tiesībām ar bērnu, izpildes un dokumenta viltošanu un izmantošanu mantkārīgā nolūkā, proti, pēc Krimināllikuma 168. panta un Krimināllikuma 275. panta 2. daļas.

Prokuratūrā informē, ka apsūdzētā lūgusi vienošanās procesa piemērošanu. Viņai izskaidrotas tiesības vienošanās procesā un sekas, kas rodas līdz ar vienošanās noslēgšanu. Prokurors atzinis, ka krimināllietā ir noskaidroti apstākļi, kas attiecas uz pierādīšanas priekšmetu, un apsūdzētā piekrīt viņai inkriminēto nodarījumu apjomam, kvalifikācijai. Līdz ar to tiesa apstiprinājusi vienošanos un atzinusi personu par vainīgu, sodot ar īslaicīgu brīvības atņemšanu uz diviem mēnešiem.

Soda termiņā ieskaitīts apcietinājumā pavadītais laiks ārvalstī un Latvijā no 20. februāra līdz 20. aprīlim. Personai piemērotais drošības līdzeklis – apcietinājums – atcelts sakarā ar soda izciešanu.

Misāne kopš 2018. gada nogales atradās apcietinājumā Dānijā, kur viņa tika aizturēta, jo Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) viņai bija inkriminēta sava bērna nolaupīšana un citi pārkāpumi. Dānija jau bija pieņēmusi lēmumu Misāni izdot DĀR, bet izdošana trīs reizes tika atlikta.

Organizējot Latvijas sabiedrības atbalstu un iesaistoties Latvijas valsts iestādēm, tika panākta sievietes izdošana Latvijai. Lai panāktu sievietes izdošanu Latvijai nevis DĀR, Latvijas likumsargi no Misānes pārstāves saņēma viņas pašrocīgi uzrakstītu vaļsirdīgu atzīšanos iespējamos noziegumos. Ņemot vērā minēto, februāra vidū Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā tika ierosināts kriminālprocess un viņa atzīta par aizdomās turēto par DĀR, iespējams, izdarītiem noziegumiem.

Šī lieta tika ierosināta pēc trīs Krimināllikuma pantiem, proti, nolēmuma par aizgādības, aprūpes un saskarsmes tiesībām ar bērnu nepildīšanu, dokumenta viltošanu un izmantošanu un nelikumīgām darbībām ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem.

Šajā lietā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piemēroja Misānei drošības līdzekli - apcietinājumu, un Latvijas Ģenerālprokuratūrā tika pieņemts Eiropas apcietinājuma lēmums, kas nekavējoties tika nosūtīts Dānijai un bija pamats pieprasīt sievietes izdošanu Latvijai.

Valsts policijas konvojs marta sākumā Misāni no Dānijas nogādāja Rīgā, kur viņa nonāca Iļguciema cietumā. Atbilstoši tiesas lēmumam, šodien sieviete var tikt atbrīvota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!