Foto: LETA

Pirmdien, 24. februārī, Dānijas tiesa pieņēma lēmumu par Kristīnes Misānes izdošanu Latvijai. Brīdī, kad Latvijas Ģenerālprokuratūra saņems Dānijas tiesas lēmumu par izdošanu – par turpmākā procesa virzītāju kļūs Ģenerālprokuratūra, paziņojumā presei norāda Tieslietu ministrija (TM).

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) uzsver, ka viņš kā "Kristīnes Misānes lietu koordinējošās iestādes ministrs vēlos izteikt pateicību par sekmīgu sadarbību Ārlietu ministrijai un Ģenerālprokuratūrai. Atzinīgi vārdi par sadarbību šīs lietas kontekstā ir sakāmi arī Valsts policijas Starptautiskās sadarbības pārvaldei. Un vēlos skaidri iezīmēt turpmākā procesa virzību un iestāžu kompetences".

Ministrijā skaidro, ka, izdodot Eiropas apcietinājuma orderi, Latvija ir apņēmusies nodrošināt kriminālvajāšanu par Latvijas pilsoņa ārpus Latvijas Republikas teritorijas izdarītiem likuma pārkāpumiem. Brīdī, kad Latvijas Ģenerālprokuratūra saņems Dānijas tiesas lēmumu par izdošanu – par turpmākā procesa virzītāju kļūs Ģenerālprokuratūra,

Pēc tam Ģenerālprokuratūrai jādod uzdevums Valsts policijai, kurai jānodrošina Misānes konvojēšana uz Latviju.

Atbilstoši regulējumam izdotā persona jāpārņem 10 dienu laikā, saskaņojot konkrētu datumu un laiku ar Dāniju. Valsts policijas atbildīgās struktūras ir apliecinājušas savu gatavību rīkoties nekavējoties.

Paralēli Valsts policijai jāinformē Ieslodzījuma vietu pārvalde par apcietinātās personas pārņemšanu un precīzu datumu un laiku, kad paredzēta personas nodošana Ieslodzījuma vietu pārvaldei.

Apcietinātā persona, tās pārstāvis vai aizstāvis jebkurā laikā var iesniegt izmeklēšanas tiesnesim pieteikumu par apcietinājuma turpmākas piemērošanas nepieciešamības izvērtēšanu.

Ministrs norāda, ka tā turpinās iestāžu koordinējošo darbu, lai panāktu iestāžu vienošanos par risinājumiem, kas nepieļaus jaunu līdzīgu gadījumu atkārtošanos.

Dānijas tiesa ceturtdien, 20. februārī, apstiprināja Dānijas ģenerālprokurora lēmumu atcelt Latvijas pilsones Kristīnes Misānes izdošanu Dienvidāfrikas Republikai (DĀR) un atzina, ka Misāne jāizdod Latvijai. Viņas ģimene, kura īpaši pēdējo mēnešu laikā, aktīvi iestājās viņas aizstāvībai, izteikusi pateicību visai sabiedrībai.

Notikumi tā dēvētajā "Misānes lietā" sākās jau 2018. gadā, kad Latvijas pilsoni Kristīni Misāni izsludināja Interpola meklēšanā, jo viņa DĀR tiek turēta aizdomās par sava bērna nolaupīšanu, kā arī viņai tiek inkriminēti citi pārkāpumi. Dānija iepriekš bija pieņēmusi lēmumu Misāni izdot DĀR, bet izdošana trīs reizes tika atlikta.

Pēc Dānijas tiesas ceturtdien, pieņemtā lēmuma Misānes advokāts Dānijā Henriks Stagetorns atzīmēja, ka sieviete ir jāizdod Latvijai 20 dienu laikā.

Trešdien, 19. februārī, "Delfi TV ar Jāni Domburu" notika diskusija par Latvijas institūciju līdzšinējo darbību un turpmāk plānotajām darbībām Misānes lietā. Jau diskusijas laikā Misānes māsa Mārīte Batraka no advokāta Dānijā saņēma ziņu, ka Misānes izdošana Dienvidāfrikai ir atlikta.

Pilns raidījuma ieraksts skatāms šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!