Foto: LETA

Līdz nākošajai nedēļai Tieslietu ministrijai (TM), sadarbībā ar Ārlietu ministriju (ĀM), Ģenerālprokuratūru un citām atbildīgajām iestādēm, ir jāsagatavo turpmākās rīcības soļi, kā apturēt vai novērst Latvijas pilsones Kristīnes Misānes izdošanu tiesāšanai Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) par viņas bērnu nolaupīšanu, ko viņai inkriminē DĀR. Tā trešdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas un Saeimas Juridiskās komisijas kopsēdes noslēgumā paziņoja Cilvēktiesību komisijas vadītājs Artuss Kaimiņš (KPV LV).

Pie šī jautājuma risināšanas darbu turpinās arī Valsts prezidenta kanceleja un Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību organizācijās Kristīne Līce. Tāpat paredzēts, ka atbildīgās iestādes sniegs atbalstu un konsultācijas arī Misānes ģimenes pārstāvjiem, kuri aktīvi iesaistījušies šīs lietas risināšanā un apmeklēja komisiju kopsēdi.

Tāpat sēdes dalībniekus Valsts prezidenta padomniece Irēna Kucina informēja, ka Egilam Levitam trešdien paredzēta tikšanās ar DĀR pārstāvjiem, lai runātu par Latvijas nostāju saistībā ar Misānes lietu. Prezidents pašlaik atrodas Davosā, kur piedalās Pasaules ekonomikas forumā.

ĀM parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (V) informēja, ka ceturtdien, 23. janvārī, Dānijas parlamenta spīkers tiksies ar Latvijas vēstnieci, kur tiks uzklausīts Saeimas pieņemtais lēmums lūgt Dāniju neizdot Misāni DĀR.

Atbildot uz Juridiskās komisijas priekšsēdētājas Jutas Strīķes (JKP) jautājumu, Ģenerālprokuratūras pārstāve pieļāva, ka saistībā ar izveidojušos situāciju varētu tikt ierosināts kriminālprocess, kas tomēr nenozīmē, ka tas palīdzētu panākt Misānes izdošanu uz Latviju.

Komisijas sēdē vairākkārt tika izteikts viedoklis, ka visdrīzāk situācija būs jārisina, sadarbojoties ar DĀR, jo juridiski ietekmēt Dānijas pieņemto lēmumu par Misānes izdošanu DĀR gandrīz nav iespējams.

Savukārt Misānes pārstāve pauda nostāju, ka risinājums jāsteidz meklēt, kamēr Misāne vēl atrodas Dānijā, jo "cīņa ar Dienvidāfrikas Republiku būs ļoti smaga", un viņa apšauba iespēju, ka Misāni varēs dabūt atpakaļ uz Latviju, kad viņa jau būs nodota DĀR.

Deputāti piedāvāja arī veidot atsevišķu Saeimas darba grupu, kurā lemt par jautājumiem saistībā ar Satversmes 98. panta ietvaru par Latvijas pilsoņu aizsardzību, tādā veidā mēģinot rast vispārējus sistēmas risinājumus, lai līdzīgi gadījumi nākotnē nenotiktu.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Kristīne Misāne Dānijā ir aizturēta jau apmēram gadu. Pa šo laiku Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm un atbildīgajām ministrijām nav izdevies vienoties par sievietes neizdošanu DĀR un nogādāšanu uz Latviju.

Misāne 2011. gadā iepazinās ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Tomēr abu vecāku starpā sākušās domstarpības, un vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem, kā liecina Misānes un viņas radinieku paustais. Tāpēc viņa, raizējoties par savu un bērnu drošību un dzīvību, 2018. gada pavasarī nolēmusi atgriezties Latvijā, informēja viņas radinieki. DĀR bija izsludinājusi Misāni un viņas bērnus starptautiskā meklēšanā, norādot, ka sieviete tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. Viņa pašlaik atrodas Dānijā un gaida izdošanu uz DĀR.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!