Foto: Reuters/Scanpix

Pirmdien, 4.augustā pulksten 11:00 Rīgā pie Izraēlas vēstniecības notiks Izraēlas atbalstam veltīts mītiņš, informēja Latvijas ebreju kopienas izpilddirektore Gita Umanovska.

Mītiņa dalībnieki vēlas paust atbalstu Izraēlas valdības rīcībai savas valsts un tās iedzīvotāju aizsardzībai un pašaizsardzības tiesībām ilgstošas no Gazas joslas raidītas apšaudes un teroristisku "Hamas" kaujinieku uzbrukumu apstākļos.

Kaujas operācijas praktiskais uzdevums ir likvidēt tos pazemes tuneļus, pa kuriem Izraēlas teritorijā iekļūst teroristi un tiek nogādāti ieroči, ko teroristi pēc tam izmanto pret iedzīvotājiem.

Triju gadu laikā pret Izraēlas teritoriju no Gazas joslas ir veiktas 1054 apšaudes un ir palaistas 2516 raķetes. No šī gada janvāra līdz maijam Izraēlas virzienā tika palaistas vēl 128 raķetes. Šī gada jūnijā situācija strauji pasliktinājās pēc triju Izraēlas pusaudžu nolaupīšanas un nogalināšanas, kā arī tai sekojušās par šī nozieguma īstenošanu aizdomās turēto palestīniešu arābu aizturēšanas. 2014.gada jūnijā un jūlijā "Hamas" palielināja Izraēlas teritorijas apšaudes intensitāti un tās virzienā palaida 2530 raķetes.

70% Izraēlas teritorijas ir pakļauta apšaudēm. Tās pagaidām nav prasījušas daudzu vietējo iedzīvotāju upurus, jo Izraēlas armija viņus aizsargā - atšķirībā no "Hamas" kustības, kas Gazas joslas iedzīvotājus izmanto kā dzīvo vairogu, slēpjoties aiz sieviešu un bērnu mugurām: raķešu palaišanas iekārtas izvietojot dzīvojamajos kvartālos, bet ieroču noliktavas un darbnīcas iekārtojot starp bērnu un ārstniecības iestādēm, arī pie starptautisko organizāciju - ANO un Sarkanā Pusmēness kustības - ēkām.

Kā jau ziņots, Izraēla 8.jūlijā sāka Gazas joslas bombardēšanu, īstenojot militāro operāciju "Nesatricināmā klints", kuras mērķis ir apturēt Gazas joslas kaujinieku raķešu uzbrukumus. 10.jūlija vakarā Gazas joslā tika sākta arī sauszemes operācija. Izraēla apgalvo, ka tā nepieciešama, lai likvidētu islāma kaujinieku pazemes tuneļus, kuriem ar gaisa triecieniem nav iespējams dot pietiekami lielu triecienu.

Vardarbībā gājuši bojā 1458 palestīnieši un 61 Izraēlas karavīrs, ka pašreizējo konfliktu padarījis par asiņaināko Izraēlas un palestīniešu starpā kopš 1967.gada Sešu dienu kara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!