Ministru kabineta (MK) komiteja pirmdien akceptēja nacionālo filmu likumu, kas paredz noteikt filmu nozares finansēšanas principus un valsts atbalsta pasākumus, garantējot stabilu bāzes finansējumu, un ikgadēju budžeta palielinājumu.
Likumprojekta mērķis ir nodrošināt Latvijas nacionālās filmu nozares atbalsta politikas realizāciju, nacionālo filmu veidošanu un izplatīšanu, kā arī filmu mantojuma saglabāšanu un aizsardzību.


Likumprojektā noteikti filmu fonda līdzekļu piešķiršanas galvenie mērķi un principi, paredzot, ka Filmu fonda līdzekļi var tikt piešķirti nacionālo filmu veidošanai un tādu kopražojuma filmu veidošanai, kuras atzīstamas par nacionālo filmu šī likuma izpratnē. Tāpat valsts finansējums tiks piešķirts nacionālo filmu izplatīšanai, tai skaitā kinofestivāliem, Latvijas nacionālā filmu mantojuma saglabāšanai un pieejamības nodrošināšanai, ar filmu nozari saistītiem izglītības projektiem, kā arī " ekspertu komisijas locekļu atlīdzībai par amata pienākumu pildīšanu."


Likumprojekts paredz, ka Nacionālā kino centra direktors Filmu fonda finansējuma piešķiršanai iesniegto projektu izvērtēšanai izveido trīs pastāvīgas konsultatīvas ekspertu komisijas – spēlfilmu, dokumentālo filmu, animācijas filmu, kā arī citu filmu nozares projektu komisijas, kuru galvenais uzdevums būs izvērtēt Filmu fondam iesniegtos filmu projektus.



Kultūras ministrija norāda, ka likums nodrošinās nozares attīstību un konkurētspēju, nosakot valsts budžeta finansējuma piešķiršanas nosacījumus, kas ļaus piesaistīt kopražojumu partnerus un līdzfinansējumu, kā arī radīs labvēlīgus apstākļus citu finansējuma avotu piesaistei (dažādu starptautisko fondu, kā arī privāto kapitālu). Tāpat likumprojekts veicinās Latvijas filmu izplatību Latvijā un ārvalstīs, tas arī veicinās Latvijas audiovizuālās jaunrades un mantojuma saglabāšanu un pieejamību plašam sabiedrības lokam.


Par likumu vēl jālemj valdībai un Saeimai.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!