Foto: DELFI

Pēc vairāku ministru iebildēm par Veselības ministrijas (VM) plāniem nākamajos septiņos gados veselības aprūpē ieguldīt teju astoņus miljardus eiro Ministru kabinets otrdien atlika lemšanu par Sabiedrības veselības pamatnostādnēm no 2022. līdz 2027. gadam.

VM ar pamatnostādnēm plāno līdz 2027. gadam uzlabot Latvijas iedzīvotāju veselību, pagarinot labā veselībā nodzīvoto mūžu, novēršot priekšlaicīgu mirstību un mazinot nevienlīdzību veselības jomā. Dokumentā plānoto pasākumu īstenošanai septiņu gadu periodā būtu nepieciešams finansējums 7,84 miljardi eiro, no kuriem Eiropas Savienības fondu finansējums būtu 618,32 miljoni eiro.

Lai arī ministri neiebilda pret pamatnostādnēs ietvertajiem pasākumiem, tomēr valdības pārstāvji pauda bažas par plānotajām izmaksām.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) pauda pārliecību, ka pamatnostādnēs ietvertie cipari nav pamatoti, turklāt septiņu gadu periodā nebūs iespējams novirzīt VM ieplānotos astoņus miljardus eiro.

Finanšu ministra ieskatā, VM plānotās izmaksas būtu jāsalāgo ar iespējām. "Es nevaru balsot, ka visa budžeta nauda turpmākos septiņu gadus tiks novirzīta tikai veselības nozarei," pauda Reirs.

Arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda bažas par to, ka šī valdība varētu pieņemt dokumentu, kas būs saistošs nākamajām valdībām, bet tās ierobežoto līdzekļu dēļ nebūs spējīgas īstenot pamatnostādnēs ietvertos pasākumus.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) atgādināja, ka pirms trim gadiem Saeima lēma par mediķu atalgojumu, vēlāk gandrīz izraisot konstitucionālo krīzi, jo valsts nespēja īstenot to, ko apsolīja.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) sacīja, ka viņa izprot VM vēlmi apzināt reālās izmaksas visu vajadzību apmierināšanai, tomēr ne mazāk svarīgs ir jautājums par to, vai pastāv objektīvu iespēju šīs vajadzības apmierināt. Iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) pauda, ka VM plānā vajadzēja ietvert atrunu, ka šis ir ideāls scenārijs, bet tas tiks īstenots, ņemot vērā reālās budžeta iespējas.

Vienlaikus atsevišķi ministri atzina, ka viņi sabiedrības veselības ilgtermiņa pamatnostādnes redz pirmo reizi, tomēr veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) norādīja, ka dokuments vairāku mēnešu garumā ir tikušas saskaņotas ministriju līmenī, kā arī tās tikušas pārrunātas koalīcijas partneru sadarbības sanāksmē.

Valdība vienojās ceturtdien atlikt pamatnostādņu izskatīšanu.

Sabiedrības veselības pamatnostādnes ir vidēja termiņa politikas plānošanas dokuments, kas nosaka Latvijas sabiedrības veselības politiku 2021.- 2027. gadā.

VM cer līdz 2027. gadam par četriem gadiem vīriešiem un trim gadiem sievietēm palielināt veselīgi nodzīvoto mūža gadu skaitu (55 gadus vīriešiem un 57 gadus sievietēm), par 15% samazināt potenciāli zaudēto mūža gadu rādītāju, kā arī jaundzimušo vidējo paredzamo mūža ilgumu vīriešiem palielināt par 1,8 gadiem, bet sievietēm – par 1,2 gadiem.

Lai to sasniegtu, noteikti pieci rīcības virzieni – veselīgs un aktīvs dzīvesveids, infekciju izplatības mazināšana, uz cilvēku centrēta un integrēta veselības aprūpe, cilvēkresursu nodrošinājums un integrēta veselības aprūpe, kā arī veselības aprūpes ilgtspēja, pārvaldības stiprināšana un efektīva veselības aprūpes resursu izlietošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!