Foto: Publicitātes foto
No Latvijas un Lielbritānijas Eiropas Cilvēktiesību tiesā tiek iesniegtas juristiem visinteresantākās sūdzības, jo gandrīz katra sūdzība no mūsu valsts ir par jaunu Eiropas Cilvēka tiesību un pamattiesību aizsardzības konvencijas interpretācijas jautājumu.

Tā dien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde sacīja Ministru kabineta pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce. Pārstāves birojam tas nozīmē papildu darbu, jo ir jāiepazīstas gan ar līdzšinējo ECT praksi, gan Latvijas tiesu praksi.

Liela daļa sūdzību ir saņemtas par konvencijas 3.panta pārkāpšanu. Minētais pants nosaka, ka "nevienu cilvēku nedrīkst pakļaut spīdzināšanai vai cietsirdīgi vai pazemojoši ar viņu apieties vai sodīt". Daudzi sūdzas tieši par procesuālajiem aspektiem, piemēram, cik efektīvi tiek izmeklēti gadījumi par iespējamo policijas vardarbību, skaidroja Līce.

Saskaņā ar ECT apkopotajiem provizoriskajiem datiem 2012.gada 31.decembrī izskatīšanu gaidīja 532 iesniegumi no Latvija. MK pārstāve prognozēja, ka lielu daļu no šīm lietām objektīvu iemeslu dēļ tiesa nepieņems tālākai izskatīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!