Liela mobilo telefonu un datoru koncentrācija Rīgas centrā palielina zibens spēriena risku, un tādām ēkām kā Katedrāle, kuras zibens novadīšanas sistēma ir ievērojami novecojusi, zibens izlāde draud beigties ar ugunsnelaimi, - projekta SVET ietvaros secinājuši Katedrāles atjaunošanas speciālisti.
Projekta SVET koordinatore Zanda Šadre informēja, ka jaunām ēkām zibens aizsardzība ir obligāts nosacījums, taču vecākām mājām šīs aizsardzības bieži trūkst, vai arī tā ir novecojusi un nepilda savu funkciju. Ja kādreiz tas bija mazāk bīstami, jo zibens aktivitāte Rīgā nav tika augsta kā citviet Latvijā, tad tagad tieši elektroierīču lietošana palielina pozitīvā lādiņa koncentrāciju, kas var piesaistīt zibens izlādēšanos noteiktās vietās.

“150 gadu ilgajā Katedrāles mūžā tajā zibens ne reizi nav iespēris, taču laika apstākļi pēdējos gados kļūst grūtāk prognozējami,” skaidro Katedrāles būvprojekta vadītājs, SIA “Skonto Būve” projektētājs Juris Dauburs. Viņš stāsta, ka Katedrāles izpētes procesā būvnieki atklājuši 40 gadus veco zibens novadīšanas sistēmu, kas atrodas uz lielākā no Katedrāles kupoliem. Tam pie centrālā krusta atrodas metāla stienis, no kura zibens lādiņš pa stieplēm tiek novadīts uz zemi. Pēc zibens spēriena šim stienim jākļūst sarkanam un zibens negatīvais lādiņš jānovada uz zemi. Taču sistēma ir izrūsējusi, un savu funkciju vairs nepilda.

Dauburs stāsta, ka “Skonto Būve” izstrādātais restaurācijas projekts līdz šim paredzēja tikai fasādes restaurāciju, taču projekta autori uzskatot par goda lietu atrisināt arī zibens novadīšanas jautājumu. Zibens novadīšanas sistēma būtu pavisam jauna inženierbūve, kas pagaidām nav iekļauta projekta tāmē.

Jaunā zibens novadīšanas sistēma paredzētu metālā stieņa, plākšņu un lādiņa novadkanālu atjaunošanu. Būs nepieciešamas uzstādīt atsevišķu zibens novadīšanas sistēmu arī uz Katedrāles zvanu torņa, lai pilnībā garantētu drošību no zibens spēriena. Patlaban tiek meklēts piemērotākais risinājums Katedrāles pasargāšanai, taču pēc aptuveniem aprēķiniem ir skaidrs, ka tā izmaksas varētu būt 5 – 8 tūkstoši latu.

Katedrāles restaurācijas darbu īstenošanai notiek ziedojumu vākšanas akcija SVET. Tās ietvaros ikviens ir aicināts piedalīties šīs celtnes, tai skaitā arī zibens novadīšanas sistēmas atjaunošanā. Katedrāles restaurācijas projektu SIA “Skonto Būve” projektētāji izstrādāja ziedojumu kārtā.

Tuvāka informācija par akciju un ziedošanas iespējām www.svet.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!