Nodegušās Hamaņa muižas restaurācija var izmaksāt līdz 800 000 latu, liecina muižas nomnieces SIA "Mono" aprēķini.
Uzņēmums trešdien Rīgas domē iesniedzis garantijas vēstuli par plānotajiem ieguldījumiem muižas ēkas restaurācijā. Vēstulē norādīts, ka restaurācijas projekta izstrādei līdz tā akceptam būs nepieciešams viens gads.

Pašlaik projektēšanas darbu izpildītājs SIA "Multibau-projekts" strādā pie Hamaņa muižas konservācijas plāna, informē "Mono".

Kā ziņots, dome uzdeva "Mono" divu nedēļu laikā sniegt precīzu atbildi par to, cik lielu naudas līdzekļu ieguldījumu muižā un kādos termiņos uzņēmums garantē, nevis tikai plāno ieguldīt.

Ja nomnieks šādu garantiju nespēs dot, līgums par muižas nomu būšot jālauž, iepriekš paziņoja Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK). Līguma laušanas gadījumā plānots no nomnieka piedzīt pašvaldības īpašumam radīto zaudējumu vērtību.

Birka preses sekretāre Inga Spriņķe pastāstīja, ka pēc vēstules saņemšanas tā tiks nodota izvērtēšanai Īpašuma departamentā. Pēc tam ar departamenta atzinumu iepazīsies gan koalīcijas padome, gan Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komiteja.

Kā ziņots, 5.augustā Rīgā, Slokas ielā 41 jeb Hamaņa muižā, izcēlās ugunsgrēks. Uguns liesmas Hamaņa muižas ēkā plosījās aptuveni 200 kvadrātmetru lielā platībā. Ēkai iebruka jumts un stipri sadega sienas.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) eksperti ir izvirzījuši versiju, ka muiža ir aizdedzināta ļaunprātīgi, aģentūru LETA informēja VUGD Sabiedrisko attiecību nodaļā. Šādu versiju ugunsdzēsēji izvirzījuši, jo ēka sākusi degt no jumta. Precīzus ugunsgrēka iemeslus noskaidros ekspertīzē, kuru veiks sāktā kriminālprocesa gaitā.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) pieprasīs Hamaņa muižas atjaunošanu, sacīja VKPAI vadītāja vietnieks Jānis Asaris. Pašlaik inspekcijā notiek negadījuma izvērtēšana. "Noteikti ēku apsekos būvinženieri un citi speciālisti, kā arī tiks noteikts kultūrvēsturiskais zaudējums," norādīja Asaris.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka zemesgabalu Slokas ielā 41 Īpašuma departaments 1999.gadā uz 25 gadiem iznomāja "Mono" ar nosacījumu, ka nomniekam ir pienākums veikt kapitālo remontu un restaurāciju atbilstoši projektiem, kas saskaņoti ar attiecīgajām institūcijām, un segt atbilstošos izdevumus, kā arī uz sava rēķina veikt īpašuma kārtējo remontu, lai nepasliktinātu tehnisko stāvokli.

Šā gada janvārī Rīgas domes Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komiteja secināja, ka Hamaņa muižas ēka netiek pienācīgi uzturēta un nenotiek arī nomnieka solītie ēkas renovācijas darbi, tādēļ to būtu nepieciešams paturēt pašvaldības īpašumā.

"Mono" iepriekš izteikusi vēlēšanos šajā teritorijā uzcelt četras dzīvojamās mājas. Pērnā gada decembrī Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas deputāti "Mono" priekšlikumu noraidīja.

"Mono" valdes priekšsēdētājs un lielākais īpašnieks ir Mihails Uļmans - viņam pieder 46,9% uzņēmuma kapitāldaļu. Aleksandram Plotkinam un Mihailam Šulikam katram pieder 23,4% kapitāldaļu. Savukārt valdes loceklim Biominam Kajemam pieder 6,1% "Mono" kapitāldaļu.

SIA "Mono" dibināta 1991.gadā.

Uzņēmums nodarbojas ar mazumtirdzniecību, vairumtirdzniecību, autotransporta pakalpojumiem, reklāmu, mārketingu, kā arī starpniecību, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!