Foto: LETA

Bijušais Valsts nekustamā īpašuma aģentūras (VNĪA) ģenerāldirektors Jānis Motte tiesas ceļā no valsts vēlas piedzīt 115 399 latu kompensāciju par apsūdzēšanu tā dēvētajā dzīvokļu lietā, portāls ”Delfi” uzzināja tiesā.

2001.gada decembrī prokurors cēla apsūdzības bijušajiem VNĪA valdes locekļiem un 2004.gada sākumā lieta nonāca tiesā. Tās pamatā bija bažas par nelikumīgi piešķirtiem dzīvokļiem. Proti, prokuratūra uzskatīja, ka ar Mottes gādību valsts dzīvokļu īres tiesības saņēma bijušais Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume, bijušais vides ministrs Vents Balodis, VNĪA valdes locekļi Māris Teko un Andis Zalpēteris, kā arī komponists Raimonds Pauls un citi. Motte un bijušie aģentūras valdes locekļi - Zalpēters, Voldemārs Sprūžs, Andris Priedītis, Ervīns Ceihners un Teko tika apsūdzēti dienesta pilnvaru pārsniegšanā. Vēlāk gan pirmā tiesu instance, gan arī Rīgas apgabaltiesa apsūdzētos attaisnoja un nu viņiem labvēlīgais spriedums ir stājies spēkā.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā portāls ”Delfi” noskaidroja, ka Motte civiltiesiskā ceļā no Tieslietu ministrijas vēlas piedzīt zaudējumus un atlīdzību par morālo kaitējumu 155 399 latu apmērā.

Ministrijā portāls ”Delfi” noskaidroja, ka tā prasību neatzīst un to savos paskaidrojumos pērn 20.maijā arī ir norādījusi tiesai.

Vienošanās ar prasītāju nav plānota un cita kompensācijas summa nav piedāvāta, sacīja ministrijas pārstāve Līga Āadamsone. Viņa skaidroja, ka likums ”Par izziņas iestādes, prokuratūras vai tiesas nelikumīgas vai nepamatotas rīcības rezultātā nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu” neparedz Tieslietu ministrijai pilnvaras lemt par morālā kaitējuma apmēru, arī vienojoties ar personu, kura vēršas tiesā. ”Morālā kaitējuma fakta esamību konstatē un tā apmēru nosaka tiesa civilprasības kārtībā,” uzsvēra ministrijā.

Tā ir ierasta prakse, kad apsūdzētie un vēlāk attaisnotie vēršas pret valsti, prasot kompensācijas. Piemēram, atstādinātais Ventspils mērs Aivars Lembergs, kuru attaisnoja tā dēvētajā ”Grīnberga lietā” no valsts piedzina 3000 latu kompensāciju, tiesa šis spriedums vēl nav stājies spēkā, jo to pārsūdzēja Ģenerālprokuratūra.

Mottes prasību novembra beigās tiesa plāno skatīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!