Foto: Publicitātes foto
Biedrību "Mozaīka", kas apvieno seksuālās minoritātes, pārsteidzis Valsts prezidenta Valda Zatlera vērtējums par viendzimuma pāru partnerattiecību reģistrācijas likumprojektu.

Zatlers par šo tematu pēdējo divu dienu laikā paudis atšķirīgu nostāju, uzskata biedrības valdes priekšsēdētāja Linda Freimane.

"Mani, godīgi sakot, pārsteidza trešdien viņa pozitīvie izteicieni un šodien negatīvie, bet to skaidroju ar to, ka viņš ir stresā tuvojošos vēlēšanu dēļ," komentēja Freimane.

Biedrība uzskata, ka Valsts prezidents, tikai trešdien saņemot "Mozaīkas" izstrādāto likumprojektu un grozījumus vairākos normatīvajos aktos, nav tajos iedziļinājies un nav izpratis lietas būtību.

"Nav taisnība, ko Zatlers saka, ka tas ir pielīdzināms laulībai, jo to mēs tieši nedarām. Tā nav laulība. Vismuļķīgākais man liekas Zatlera izteikums, ka tas ir diskriminējoši attiecībā pret pretēja dzimuma pāriem, jo viņi taču Latvijā var slēgt laulību," paskaidroja Freimane.

Viņasprāt, Zatleram vajadzējis uzaicināt pie sevis biedrības pārstāvjus, pirms dot savu vērtējumu, jo "no plika likumprojekta ir grūti izprast lietas būtību". Biedrībā arī saskata pretrunas prezidenta izteikumos pēdējo dienu laikā.

"Atsauces uz Civillikumu liktas, jo tie ir panti, kas Latvijā attiecas uz mantisko regulējumu. Un tas ir tieši tas, ko prezidents norāda, ka to vajadzētu regulēt," uz Zatlera iepriekš pausto atsaucas "Mozaīkas" līdere.

Biedrībā neuzskata, ka diskusijai par šo tematu izvēlēts neveiksmīgs laiks.

"Redzēsim, kas vispār būs Valsts prezidents, bet, ja viņš paliks amatā, mēs gribēsim ar viņu satikties un izskaidrot savu pozīciju," uz prezidenta vēlēšanu tuvumu norādīja Freimane.

Biedrība negrasās izstrādāt citu likumprojekta variantu un pozitīvi vērtē, ka sabiedrībā par šo tematu diskusija ir sākusies.

"Ceru, ka šīs diskusijas ceļā mēs tomēr nonāksim pie mērķa. No mūsu puses vajag izskaidrot, kas ir tas, ko mēs prasām, ka mēs nevienu neapdraudam – laulības institūtu negraujam un bērni tāpēc Latvijā mazāk nedzims," teica Freimane.

Jau ziņots, ka Zatlers ceturtdien iepazinies ar "Mozaīkas" priekšlikumiem par 24 likumprojektiem un secinājis, ka tie "faktiski paredz legalizēt viendzimuma attiecības, pielīdzinot tās likumiskai laulībai, kuru aizsargā Latvijas pamatlikums".

Prezidents to raksturo kā "slēptu mēģinājumu apiet Satversmē aizsargātās pamatvērtības un laulības institūta nozīmes vājināšanu". "Tāpēc man tas nav pieņemami, un tādā formā es to nevaru atbalstīt," paziņojis Zatlers.

Jau vēstīts, ka Zatlers trešdien, atbildot uz žurnālista jautājumu par viendzimuma partnerattiecību reģistrācijas likumprojektu, sacīja, ka šis jautājums sabiedrībā ir jāapspriež. Viņš teica, ka par konkrētu likumu, kas būtu apspriešanā Saeimā, viņam pašlaik nav zināms, un uzsvēra, ka laulības definīcija ir fiksēta Satversmē. Vienlaikus viņš atzina, ka cilvēki dibina viendzimuma partnerības un valstī ir jāpalīdz šiem cilvēkiem viņu partnerībās.

Pēc šā komentāra apvienības "Par labu Latviju" līderis Ainārs Šlesers paziņoja, ka nebalsos par Zatleru prezidenta vēlēšanās, ja viņš atbalsta viendzimuma pāru attiecību legalizāciju. Viņš aicināja Zatleru paust skaidru viedokli šajā jautājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!