Foto: F64

Seksuālās minoritātes Rīgā rīko praida pasākumus, jo Latvijā šajā jomā joprojām ir daudz aizspriedumu un stereotipu, un pat tiesībsargs Juris Jansons neizprot seksuālo minoritāšu problēmas, jo atsakās uzrunāt šo sabiedrības daļu, kas Latvijā tiek diskriminēta visvairāk, uzskata pasākuma rīkotāji no lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka".

"Mozaīkas" valdes locekle Jolanta Cihanoviča piektdien preses konferencē uzsvēra, ka seksuālo minoritāšu gājiens ir iecerēts kā saruna ar sabiedrību, lai pievērstu uzmanību seksuālo minoritāšu problēmām un kliedētu cilvēku aizspriedumus.

Cihanoviča norādīja, ka Latvijas sabiedrībā joprojām ir daudz aizspriedumu un stereotipu. "Mēs ar savu gājienu vēlamies parādīt, ka seksuālās minoritātes nav nekādi meža zvēri, kuri nākuši nezin no kurienes, bet mēs esam tādi paši cilvēki kā visi pārējie, mēs audzinām bērnus, esam draugi, kolēģi, radinieki, kaimiņi. Daļa seksuālo minoritāšu nāks uz gājienu, bet daļa noteikti baidīsies publiski atklāt, kas viņi ir, tādēļ mēs iesim viņu vietā. Gājiena dalībnieku vidū būs arī heteroseksuāli cilvēki, kuri atbalsta mūs cīņā par cilvēktiesībām, cieņu un dzīvi bez vardarbības," stāstīja Cihanoviča.

"Mozaīkai" nav informācijas, ka gājiena laikā būtu gaidāmi kādi protesti pret seksuālajām minoritātēm, taču organizācija pieļauj, ka ar individuālu personu uzbrukumiem ir jārēķinās.

Organizācija prognozē, ka gājienā piedalīsies 650 cilvēki ne tikai no Latvijas, bet arī pārējām Baltijas valstīm, kurās praids šogad nenotiek. Uz gājienu ir aicinātas arī Latvijas amatpersonas, taču pašlaik neviena no tām nav apstiprinājusi savu dalību pasākumā.

"Mozaīkas" valdes locekle Kristīne Garina kritiskus vārdus veltīja tiesībsargam Jansonam, jo uzskata, ka viņš netiek galā ar saviem pienākumiem, norobežojoties no sabiedrības daļas, kas Latvijā tiek diskriminēta visvairāk. Runājot par diskriminācijas veidiem, Garina minēja emocionālo un fizisko vardarbību, ar kuru LGBT personām ir jāsaskaras interneta komentāros. "Diezin vai kāds no jums gribētu, ka par jums vai jūsu radiniekiem tiktu teikti tādi vārdi, kā tos var lasīt komentāros pie ziņām, kas ir par homoseksuālu cilvēku problēmām," teica Garina.

Organizācijas pārstāves stāstīja, ka ir daudz gadījumu, kad homoseksuāli cilvēki tiek piekauti, taču viņi baidās vērsties policijā, lai neatklātu savu seksuālo orientāciju un nepiedzīvotu policistu ņirgāšanos. "Ir ļoti daudz dažādu sabiedrības neiecietības izpausmju, kas nav publiski redzamas," teica Cihanoviča.

Runājot par to, vai valsts amatpersonas tuvākajā laikā varētu nākt pretī un izstrādāt partnerattiecību reģistrācijas likumu, Garina atzina, ka nevienai politiskajai partijai pašlaik nav konkrētas nostājas par viendzimuma pāru laulības reģistrāciju un maz ticams, ka Saeimā partnerattiecību reģistrācijas likumprojekts varētu būt prioritāte.

"Baltijas praida 2012" budžets ir 40 000 eiro (28 000 latu), kas iegūti no Atvērtās sabiedrības institūta Vašingtonā un Sorosa fonda.

Kā ziņots, "Mozaīka" līdz 2.jūnijam Rīgā organizē "Baltijas praidu 2012", kura laikā notiek vairāki pasākumi - izstādes, kino, semināri, diskusijas un gājiens Rīgas ielās.

"Baltijas praids" noslēgsies ar gājienu par vienlīdzību, kas notiks sestdien, 2.jūnijā, Rīgas ielās, un tam sekojošo akciju "Par cilvēktiesībām" Vērmanes dārza estrādē. Gan gājiens, gan akcija Vērmanes dārzā būs atvērta un pieejama visiem. "Šogad esam padomājuši arī par ģimenēm ar bērniem, un Vērmanes dārza bērnu laukumā visu pasākuma laiku strādās aukle," informēja organizatori.

Valsts policija (VP), lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un drošību "Baltijas praida 2012" pasākumos, strādās pēc īpaši izstrādāta plāna. Policija jau iepriekš ir tikusies ar pasākuma organizatoriem un pārrunājusi iecerēto pasākumu norisi. Balstoties uz pasākumu plānu, arī policija ir izstrādājusi savējo. VP preses pārstāve Sigita Pildava neatklāja, vai pasākumu laikā, kā tas bijis iepriekš, ap Vērmanes dārzu būs "dzīvā" policistu ķēde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!