Foto: F64
Biedrība "Mozaīka", kas apvieno seksuālās minoritātes, sākusi sarunas ar politiskajām partijām par viendzimuma partnerattiecību reģistrēšanu, kas ļautu homoseksuāliem pāriem justies sociāli aizsargātiem, apstiprināja apvienības līdere Linda Freimane.

Šī iniciatīva jau izpelnījusies biedrības "No pride" protestu.

Sarunas ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem iecerēts pabeigt vasarā.

Freimane aģentūru BNS informēja, ka apvienība ir izstrādājusi partnerattiecību reģistrēšanas likumprojektu un izmaiņas arī vairākos citos likumos, kurus tas skar. Tajā nav paredzēta bērnu adoptēšana.

"Mozaīkas" pārstāvji līdz šim tikušies ar "Vienotības" Saeimas frakcijas deputātiem.

"Ne jau mums ir tik svarīgi, lai tas būtu tieši tādā redakcijā, izskanēja viedoklis, ka varētu grozīt Civillikumu, mēs esam atvērti arī šādam regulējumam. Mums būtu svarīgs rezultāts un fakts, un lai vispār būtu juridiska atzīšana," teica Freimane. Homoseksuāli cilvēki Latvijā neesot jutuši, ka šāda iniciatīva nāks no politiķiem, tāpēc sākuši sarunas ar Saeimas partijām.

"Mēs pašlaik tikai sākam procesu, esam runājuši tikai ar "Vienotību". Starp tiem, ko satikām, nebija diskusijas, vai vispār vajag. Drīzāk bija diskusijas par formu un kā to izdarīt," norādīja Freimane.

Viņa uzskata, ka jebkurā Saeimas frakcijā var atrast cilvēkus, kas ir gan par, gan pret. "Tas ir atkarīgs no cilvēka personīgās pieredzes un dzīves uzskatiem vispār," sacīja "Mozaīkas" pārstāve.

"Ir tik daudz aizspriedumu un nepareizu priekšstatu par to. Mēs nerunājam par laulību, jo labi saprotam, ka tas Latvijā pašlaik nav iespējams. Ir atšķirības starp partnerattiecību reģistrāciju un laulību institūtu. Tur nav nekādas runas par bērniem, par adopciju vai partneru bērnu adopciju, nekā tamlīdzīga," uzsvēra Freimane.

Viņa pieļāva, ka šajā kontekstā varētu runāt arī par heteroseksuālu pāru tiesībām, jo Latvijā nav likuma, kas runātu par civillaulību. Citās valstīs savukārt šādas attiecības atrunātas kopdzīves likumā, kas skar mantiskās tiesības vai tiesības, ja dzīvesdraugs iet bojā.

"Vienotības" pārstāve Ilze Viņķele atzina, ka pagaidām kopīgas frakcijas nostājas šajā jautājumā nav, taču viņa ir pārliecināta, ka agri vai vēlu Latvijā šis jautājums būs jāatrisina.

"Nezinu, vai tam jābūt partnerattiecību likumam, bet regulējums, kas homoseksuāliem pāriem nodrošina mantas kopības un savstarpēju pienākumu apmēru, Latvijai būs jāpieņem. Ir vairāki kolēģi frakcijā, kas to atbalsta, bet frakcijas viedokļa vēl nav," pastāstīja Viņķele.

Pēc viņas paustā, būtiski būs arī tas, kā "Mozaīkai" veiksies sarunās citās frakcijās.

"Esmu pārliecināta, ka šajā Saeimā ir starpfrakciju deputātu grupa, kas uzskata, ka homoseksuālu pāru attiecības būtu regulējamas. Nezinu par "Visu Latvijai", bet par pārējām ir izjūta, ka daži cilvēki nerunā to, ko domā," komentēja Viņķele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!