Foto: F64

Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" ar bēgļiem strādā tikai viena medmāsiņa, otrdien vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Tāpat raidījums vēsta, ka Muceniekos nav neviena ārsta, kas bēgļus uz vietas izmeklētu.

Savukārt Saeimas deputāti secinājuši, ka Latvijas veselības aprūpes joma nav gatava jaunu patvēruma meklētāju uzņemšanai. Pie šāda secinājuma deputāti nonākuši iztaujājot atbildīgos ierēdņus par to, kurš un kādā veidā pārbauda Latvijā nonākušo bēgļu veselību, informē raidījums.

"TV3 Ziņas" informē, ka Latvijas valsts institūcijas paļaujas uz tiem atzinumiem, ko par bēgļu veselības stāvokli sniegušas tādas valstis kā Itālija vai Grieķija, kur šie cilvēki tikuši pārbaudīti pirmo reizi.

"Tuberkulozes pārbaude bija veikta, ārsts viņus bija apskatījies attiecībā uz visām iespējamām infekcijas slimībām, bija veikti laboratoriskie izmeklējumi, kas vērsti pret infekcijas ierobežojumiem," raidījumam pauda Mareks Hoņavko, Valsts robežsardzes atgriešanas un patvēruma meklētāju lietu nodaļas priekšnieks.

Tāpat viņš uzsvēra, ka jāuzticas grieķu ārstniecības iestāžu atzinumiem un vēlreiz par jaunu pārbaudīt šos cilvēkus nav nepieciešams.

Deputāti arī uztraukušies, vai bēgļi, piemēram, nepārnēsā bīstamas infekcijas, kas apdraudētu ne tikai pašus, bet arī apkārtējos, vēsta "TV3 Ziņas".

"Šobrīd ārsta pārbaudes mums vēl nav nodrošinātas Muceniekos, jo mums vēl nav ārsts un šis te personāls. Pie ārsta tiek vests, ja personai ir sūdzības," raidījumam skaidroja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieka vietniece Maira Roze.

Deputāti vienojušies, ka iekšlietu un veselības ministriem nekavējoties jārīkojas, lai patvēruma meklētājus Muceniekos nodrošinātu ar ārstu, ziņo "TV3 Ziņas". Raidījums vēsta, ka "Muceniekos" ārstu varētu dabūt tikai vasarā.

Jau ziņots, ka Latviju pārvietotas divas ģimenes - no Sīrijas un Eritrejas, tai skaitā divi pirmskolas vecuma bērni. Ģimenes patlaban atrodas Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Muceniekos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!