Foto: LETA

Neskatoties uz ieguvumiem no aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centra izveidošanas, Mucenieku iedzīvotāji šovakar apspriedes laikā bija noraidoši pret ieceri būvēt šo centru Muceniekos, atzina Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāres vietnieks Dimitrijs Trofimovs.

Viņš teica, ka IeM mērķis šovakar notikušajā apspriešanā par aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centra izveidošanu Muceniekos bija informēt iedzīvotājus par centra būvniecības ieceri un ieguvumiem Mucieniekiem un Mucenieku iedzīvotājiem.

Trofimovs norādīja, ka viens no iedzīvotāju jautājumiem ir bijis par centra izveides vietas izvēli. IeM skaidro, ka centra izveide Muceniekos ir saistīta ar ekonomiskiem apsvērumiem. Proti, ēkas, kur iecerēts būvēt centru, ir IeM valdījumā.

Tāpat iedzīvotāji uzdevuši vairākus jautājumus, kas nav IeM, bet ir pašvaldības kompetencē. "Šī centra izveide ir katalizators kopējiem trūkumiem Muceniekos," teica Trofimovs.

IeM šovakar arī vērsa uzmanību uz to, ka, attīstot šo centru, būs uzlabojumi, kas vērsti uz Mucenieku iedzīvotāju interesēm. Tāpat tiek domāts par multifunkcionāla centra izveidi, kas būtu pieejams nevis aizturēto ārzemnieku izmitināšanai, bet gan patvēruma meklētājiem un arī iedzīvotājiem.

Piemēram, patlaban IeM pārrunā ar Rīgas domi iespēju nodrošināt biežāku 16. maršruta autobusa kursēšanu. Tāpat saskaņā ar IeM iecerēm šo centru izveide paaugstinās drošību Muceniekos, kā arī radīs jaunas darba vietas.

"Taču, neskatoties uz šovakar teikto, iedzīvotāji un viņu pārstāvju lielākā daļa bija noraidoša pret šo centru izveidi. Jāatzīmē, ka to ņems vērā arī Ropažu domē, lemjot par būvatļaujas izsniegšanu," informēja Trofimovs.

Viņš piebilda, ka patlaban nav zināms precīzs laiks, kad varētu būt kāda skaidrība par šī projekta tālāko virzību, taču tai būtu jābūt iespējami tuvākā laikā, iespējams, divu nedēļu laikā.

Jau vēstīts, ka valdība 26. janvārī piešķīra 3,1 miljonu eiro IeM, lai varētu segt izdevumus saistībā ar Mucenieku patvēruma meklētāju izmitināšanas centra paplašināšanu.

Nesen Nodrošinājuma valsts aģentūra sarunu procedūras rezultātā noteica, ka aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centra divu korpusu un katlumājas pārbūvi par 1 840 000 eiro veiks uzņēmums "Skonto būve", savukārt nekustamā īpašuma "Bundulīši", kurā atradīsies patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs un vietējiem iedzīvotājiem paredzēts multifunkcionālais centrs, pārbūvi par 1 575 027 veiks uzņēmums "Arčers".

Nekustamais īpašums "Bundulīši" sastāv no zemes un uz tās esošas dzīvojamās mājas jaunbūves ar kopējo platību 1908 kvadrātmetri. Tas atrodas blakus patvēruma meklētāju izmitināšanas centram "Mucenieki".

Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā cilvēkus ievietotu, pamatojoties uz Patvēruma likumu un Imigrācijas likumu, kas nozīmē, ka noziegumos notiesātie ārvalstnieki tur neatradīsies.

Paredzēts, ka topošajā aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā vienlaikus varēs uzturēties ne vairāk kā 80 cilvēki. Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrs būs moderns un vizuāli pievilcīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!