Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdetājs Linards Muciņš noliedz laikraksta "Diena" otrdien pieļauto iespēju, ka viņš būtu pārkāpis Korupcijas novēršanas likuma normas. ""Diena" melo," otrdien žurnālistiem paziņoja Muciņš.
Viņš tomēr nevarēja komentēt viņa advokāta biroja noslēgto līgumu ar "Latvenergo", jo advokatūtas likums liedz advokātam izpaust ziņas par līgumiem, kas noslēgti ar klientiem. "Es domāju, ka ar to "Diena" rēķinās," pauda Muciņš.

Viņprāt, šāda publikācija parādījusies, lai deputātu kompromitētu un, viņš uzskata, ka tā ir atriebība par nostāju, viņam darbojoties parlamentārās izmeklēšanas komisijā pedofilijas lietā.

Muciņš saistītā ar šo lietu paziņoja, ka Tautas partijas deputāts Jānis Lagzdiņš viņam iepriekš izteicis draudus. Lagzdiņš norādījis, ja tagad Muciņš "ir presē mīlamais zēns, tad kļūs par nemīlamu zēnu". Muciņš pieļāva, ka šis brīdinājums izteikts, lai Muciņš nobalsotu par bijušā izmeklēšanas komisijas vadītāja Jāņa Ādamsona izdošanu kriminālvajāšanai.

Muciņš neizslēdz iespēju, ka izteiktie draudi saistīti ar otrdien publicēto rakstu laikrakstā "Diena". Muciņš uzsvēra, ka līgums ar "Latvenergo" noslēgts, nepārkāpjot Korupcijas likuma prasības un arī Muciņa advokāta prakse bijusi apturēta.

Pēc "Dienas" ziņotā, Muciņš (LC) īsi pēc stāšanās deputāta amatā sava advokātu biroja vārdā noslēdzis "juridiskās palīdzības" līgumu ar valsts akciju sabiedrību "Latvenergo". Iespējams, deputāts šādi pēc būtības pārkāpis Satversmi un virkni Korupcijas novēršanas likuma normu, raksta "Diena".

Laikraksta rīcībā esošais kontu izraksts varētu liecināt, ka Muciņa birojam "Latvenergo" no 1999.gada līdz šā gada augustam bija paredzējis 100 000 latu. Advokāti un pretkorupcijas eksperi norādījuši, ka līgums varētu tikt tulkots ne vien kā juridiskās palīdzības nodrošināšana, bet arī kā tikai politiķim pieejamas informācijas sniegšana uzņēmumam.

Parakstot šādu līgumu, Muciņš varētu būt pēc būtības pārkāpis Satversmes 32.pantu, ka Saeimas loceklis nedrīkst pats vai uz cita vārda saņemt valsts pasūtījumu vai koncesijas, atzinis Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš. Tāpat Muciņš pārkāpis pretkorupcijas likumu, kas liedz deputātam ieņemt zvērināta advokāta amatu un arī savās vai citu interesēs izmantot informāciju, kas pēc likuma ir publiski nepieejama.

Līgums, kas noslēgts Muciņa birojam ar uzņēmumu, neesot klasiskais juridiskās paldzības līgums, piemēram, tas nosaka, ka biroja pienākumos ietilpst arī "Latvenergo" informēšana par svarīgiem likumprojektiem, to grozījumiem un citām aktivitātēm. Par savām aktivitātēm Muciņa birojs mēnesī saņemot 3500 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!