Foto: Publicitātes foto

Šodien Saeimas Juridiskās komisijas paplašinātajā sēdē deputāti mudināja diskusijās par Satversmes preambulu nepieļaut sabiedrības šķelšanu un to, ka šis jautājums kļūtu par priekšvēlēšanu tirgus objektu.

Pēc preambulas projekta veidotāja Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētāja Egila Levita uzstāšanās, deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS) norādīja, ka jāpiedomā pie formas, kā diskusijās tiek iesaistīta sabiedrība, lai preambulas veidošanas ideja nekļūtu par iemeslu sabiedrības šķelšanai.

Līdzīgu viedokli pauda Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) un Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (V) akcentēja, ka preambula ir svēta lieta, tāpēc priekšvēlēšanu laikā tas nevar būt par tirgus priekšmetu.

Deputāts Andrejs Elksniņš (SC) vēlējās uzzināt, vai preambulā nostiprinātās vērtības nodrošinās to praktisku realizāciju. Piemēram, vai tiesnesis, kurš pieņēmis vēlāk Eiropas Cilvēktiesību tiesā par netaisnīgu atzītu spriedumu, mainīs savu darbības veidu. Vai arī tie būs vienkārši vārdi, lai mēs pulētu savu pašapziņu, vaicāja deputāts.

Pēc vairāku deputātu un arī tieslietu ministra Jāņa Bordāna (VL-TB/LNNK) uzklausīšanas Levits izteica pateicību "par principā pozitīvo reakciju". Viņš norādīja, ka tā būs Saeimas izšķiršanās, kā tālāk rīkoties.

Juridiskās komisijas deputātu vairākums šodien pauda konceptuālu atbalstu Levita sagatavotajam Latvijas Satversmes preambulas projektam, informēja Saeimas Preses dienestā. Kā novēroja aģentūra LETA, daži deputāti, kuri pauda konceptuālu atbalstu, norādīja, ka varētu būt nepieciešamas kādas izmaiņas piedāvātā preambulas projekta saturā.

"Uzklausot komisijas deputātu un frakciju pārstāvju viedokļus, redzam, ka vairums klātesošo deputātu atbalsta gan Satversmes preambulas nepieciešamību, gan uzskata Levita kunga sagatavoto projektu par labu pamatu turpmākam darbam. Kā nākamais solis preambulas izstrādē iezīmējas 25.oktobrī Latvijas Universitātē plānotā konference, kurā plašākā ekspertu, sabiedrības pārstāvju un politiķu lokā diskutēsim par preambulas nepieciešamību un saturu," norāda Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne.

Juridiskā komisija šodien rīkoja paplašināto sēdi, kurā preambulas projektu prezentēja tā autors Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētājs, Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Levits, savukārt komisijas locekļi, Saeimas frakciju un frakcijām nepiederošo deputātu pārstāvji pauda viedokļus par preambulas nepieciešamību un piedāvāto redakciju.

Kā ziņots, Satversmes preambulas projektā tiek piedāvāts definēt Latvijas pamatlikuma kodolu, bet latviešu identitātei plānots piedēvēt divas saknes - latviešu tautas dzīvesziņu un kristīgās vērtības, ideju aizgūstot no literātes Zentas Mauriņas.

Viens no preambulas projekta autoriem jurists Egils Levits žurnālā "Jurista Vārds", komentējot Satversmes preambulas projektu, skaidro, ka ar preambulu iecerēts uzsvērt, ka brīva Latvija nav nejaušs vēstures blakusprodukts, bet gan mērķtiecīgi radīta valsts, tāpēc preambulas sākumā ir atklāts vissvarīgākais, proti, kāpēc Latvija ir izveidota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!