Foto: DELFI

Pirmdien vairāk nekā 900 muitnieki un muitas policisti iesnieguši Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) petīciju par izdienas pensiju ieviešanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm, informē Latvijas Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrība.

Arodbiedrība skaidro, ka pirms 13 gadiem tika sākta likumprojekta "Muitas iestāžu ierēdņu ar speciālajām dienesta pakāpēm izdienas pensiju likums" saskaņošana. 2016. gadā tā brīža VID ģenerāldirektores pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā Finanšu ministrijai lūdza virzīt valdībā pārstrādāto likumprojekta versiju.

Jaunā versija paredzēja izdienas pensijas ieviest no 2018.gada. Tomēr likumprojekts tā arī nav pieņemts.

941 muitnieku un muitas policistu pārstāvis parakstījis petīciju, kurā lūdz turpināt izdienas pensiju likumprojekta virzīšanu un no 2018. gada valsts budžeta piešķirt šim mērķim 3,3 miljonus eiro. Muitnieki lūdz nepieciešamos līdzekļus iekļaut Finanšu ministrijas prioritārajos pasākumos.

Arodbiedrība skaidro, ka VID muitas iestāžu darba specifika pēc sava rakstura ir ļoti līdzīga Valsts robežsardzes un Valsts policijas amatpersonu darba videi. Abu šo iestāžu amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm normatīvajos aktos ir noteiktas tiesības saņemt izdienas pensijas.

Izdienas pensiju trūkums nopietni apgrūtina profesionālu un pieredzējušu amatpersonu piesaistīšanu no citām iestādēm, kā arī ierobežo VID amatpersonu motivāciju palikt dienestā, skaidro arodbiedrība.

Petīcija adresēta arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai, Finanšu ministrei Danai Reizniecei–Ozolai un VID ģenerāldirektorei Ilzei Cīrulei.

Arodbiedrība draud streikot, ja likumprojekts ar 2018. gadu nestāsies spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!