Valsts prezidents Valdis Zatlers Rīgas pilī pirmdien pieņēma jaunās Satversmes tiesas tiesneses, bijušās Tautas partijas (TP) deputātes un aktīvas politiķes Vinetas Muižnieces svinīgo solījumu.

Foto galerija

Apsveicot jauno Satversmes tiesas tiesnesi pēc amata ķēdes saņemšanas, Zatlers Satversmes tiesas tiesnešiem sacīja, ka Satversmes tiesa ir īpaša institūcija – viena no tām, kurai iedzīvotāji uzticas visvairāk. "Jums pieder galavārds, jūsu kompetentais vārds, jūsu neatkarīgais vārds, lai likumi un lēmumi atbilstu mūsu Satversmei. Jūs esat tie, kas aizsargā katru Latvijas pilsoni un visu mūsu sabiedrību kopumā pret iespējamajām nelikumībām. Tā tas ir bijis līdz šim un tā tam būtu jābūt arī turpmāk. Katrs jauns tiesnesis jūsu kolektīvā ir daļa no jūsu reputācijas un tautas uzticības jums kā pēdējā vārda teicējam," uzsvēra prezidents.

Valsts prezidents novēlēja Muižniecei veiksmīgi iekļauties Satversmes tiesas kolektīvā un kopā ar citiem tiesnešiem veidot uzticību Satversmes tiesai kā institūcijai un Latvijai kā valstij.

Jau ziņots, ka Saeima maija beigās Satversmes tiesas tiesneses amatā iecēla TP Saeimas frakcijas vadītāju, Juridiskās komisijas priekšsēdētāju Muižnieci. Viņas kandidatūru slēgtajā balsojumā atbalstīja 52 deputāti, pret bija 41 deputāts. Muižnieci kā ST tiesneses kandidāti aprīļa beigās pēdējā pieteikumu iesniegšanas dienā dažas minūtes pirms darbdienas beigām pieteica Saeimas TP un LPP/LC frakciju deputāti.

Pirms tam "Vienotības" pārstāvji bija iesnieguši ST padomnieces Silvijsa Meieres kandidatūru, kura neguva Saeimas vairākuma atbalstu.

Muižniece darbojas Eiropas lietu komisijā un Baltijas lietu apakškomisijā, kā arī apakškomisijā darbam ar Tiesu iekārtas likumu. Viņa strādā arī vairākās deputātu grupās sadarbībai ar citu valstu parlamentiem un ir Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas un Starpparlamentu Savienības Latvijas nacionālās grupas locekle, informēja Saeimas Preses dienests.

Kopš ievēlēšanas 8.Saeimā un 9.Saeimā līdz 2009.gada 3.septembrim Muižniece pildīja Saeimas priekšsēdētāja biedres pienākumus. Viņa bija ievēlēta arī 7.Saeimā, 2004.gadā ieņēma tieslietu ministra amatu un no 1993. līdz 1998.gadam bija Valsts prezidenta padomniece likumdošanas jautājumos.

No 1991. līdz 1993.gadam Muižniece strādājusi Augstākās Padomes Juridiskās pārvaldes Likumdošanas nodaļā un bijusi Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektore. Viņa ir ieguvusi jurista kvalifikāciju Latvijas Universitātē un sociālo zinātņu maģistra grādu Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!