Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 27. aprīlī, noraidīja partijas "Progresīvie" priekšlikumu iekļaut šīs dienas parlamenta sēdes darba kārtībā uzdevumu Ministru kabinetam nekavējoties virzīt Saeimai ratifikācijai Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvenciju.

"Progresīvie" norāda, ka līdz šim brīdim Ministru kabinets nav izpildījis iepriekš valdībā pieņemtā rīkojumā noteikto – iesniegt Stambulas konvenciju ratificēšanai Saeimai.

Partija atsaucas uz Satversmes tiesa spriedumu par Stambulas konvencijas atbilstību Latvijas Satversmei, kurā norādīts, ka "regulējums pēc būtības uzliek Stambulas konvencijas dalībvalstīm pienākumu pielikt saprātīgas pūles tādu aizspriedumu, paražu un tradīciju izskaušanai, kuras sekmē dzimtē balstītu vardarbību pret sievietēm, un šā pienākuma īstenošanā nepieļauj diskrimināciju. Proti, apstrīdētajā regulējumā paredzētais pienākums neprasa no dalībvalstīm konkrētus sasniedzamos rezultātus, bet nosaka vispārīgu rīcības modeli".

Tāpat "Progresīvie" norāda, ka Eiropas Parlaments prasa Eiropas Savienībai (ES) rīkoties saskaņā ar ES Tiesas atzinumu un ratificēt Stambulas konvenciju, tā kā Stambulas konvencija joprojām ir starptautiskais standarts un galvenais instruments, lai izskaustu ar dzimumu saistītu vardarbību, tostarp vardarbību ģimenē. Eiropas Parlamenta deputāti stingri nosodījuši dažu dalībvalstu mēģinājumus atcelt jau veiktos pasākumus Stambulas konvencijas īstenošanai un aicina pilnībā īstenot konvenciju.

Tāpat "Progresīvie" norāda, ka šomēnes Latviju pāršalca traģiska ziņa par Jēkabpils novadā noslepkavoto sievieti, kura vairāk nekā gada garumā bija vērsusies dažādās tiesībsargājošajās iestādēs ar lūgumu aizsargāt viņu no agresīva bijušā partnera uzbrukumiem. Pret slepkavu iepriekš uzsākti 18 kriminālprocesi, taču ne policija, ne tiesa slepkavību nenovērsa – iztrūka nesadrumstalotas un mērķtiecīgas politikas, lai iesaistītās institūcijas paraudzītos uz situāciju kopumā un kārtējo reizi aizsargātu personas dzīvību.

"Diemžēl Latvija turpina būt pirmajā vietā ES pēc slepkavību skaita – 2020. gadā Latvijā slepkavību skaits uz 100 000 iedzīvotāju sasniedza 4,9, būtiski pārspējot arī Lietuvu un Igauniju. Turklāt Latvijā starp slepkavību upuriem lielākoties bija sievietes (60% pret 37% vidēji ES). Līdzīgi dati ir atrodami par katru no sešiem kaunpilnajiem gadiem, kopš Latvija Stambulas konvenciju ir parakstījusi, bet nav ratificējusi," pauž politiskais spēks.

Deputāts Andris Šuvajevs (P) uzsvēra, ka šo jautājumu nerisināšana ir atbalsts varmākām.

Opozīcijas deputāts Ainārs Šlesers (LPV) piekrita paustajam, ka Latvijā ir jācīnās ar vardarbību pret sievietēm, tomēr viņa politiskais spēks "Latvijas pirmajā vietā" nevar atbalstīt Stambulas konvenciju, jo tajā ir iekļauta ģimenes jēdziena definīcija.

Vienlaikus deputāts atgādināja, ka Latvija gadsimtiem ir bijusi pakļauta un arī šodien "mēģinām gaidīt, kad kāds pateiks no augšas – padomu laikā tā bija Maskava, tagad – Brisele".

Attiecībā uz sievietes slepkavību Jēkabpilī Šlesers pauda pārsteigumu, ka "Latvijā jānotiek kaut kam traģiskam, lai tiesībsargājošās struktūras sāktu kaut ko darīt". Viņš mudināja vardarbības problēmu risināt nacionālā līmenī. "Sievietes ir jāaizstāv bez Briseles un Vašingtonas uzstādījumiem. Aicinu prokuratūru un Valsts policiju beidzot strādāt," pauda Šlesers.

Ņemot vērā minēto, "Progresīvie" lūdza grozīt šīs dienas Saeimas sēdes darba kārtību un iekļaut tajā lēmuma projektu "Par uzdevumu Ministru kabinetam nekavējoties virzīt Saeimai ratifikācijai Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu".

"Progresīvo" aicinājumu atbalstīja 33 deputāti, bet pret balsoja 42 parlamentārieši. Balsojumā atturējās pieci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!