Foto: F64

Šajā valdībā bija patiešām koleģiāla un laba komanda, izteicās tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Komentējot pirmdienas Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) lēmumu par atkāpšanos no amata, ministrs sacīja, ka "ir jāstrādā", atgādinot, ka no valdības deklarācijā noteiktajiem uzdevumiem teju 60% jau ir izpildīti, savukārt pārējo darbu izpilde ir procesā. Tāpat ir daudz ārkārtas un jaunu darbu, ko valdībai ir izdevies panākt, kā arī tādu, kuri jāturpina.

Pēc Rasnača domām, valdībā bija laba ministru komanda, kurai praktiski nebija strīdu, kaut arī bijuši daži sensitīvi un smagi jautājumi, tostarp par budžetu. Taujāts, vai viņš gribētu turpināt darbu arī jaunajā valdības sastāvā, tieslietu ministrs sacīja, ka jautājums nav par to, vai "viņš grib vai negrib", bet gan par to, ka ir jāturpina darbs un jābūt pēctecībai. Rasnačs skaidroja, ka viņam ministra amatā ir pienākums pret valsti, kā arī kopumā viņš jūtas gandarīts par paveikto ministra amatā.

Kā ziņots, Ministru prezidente pirmdien paziņoja par atkāpšanos no amata. Straujuma žurnālistiem norādīja, ka laikā, kamēr viņa ir vadījusi valdību, ir pieņemti divi valsts budžeti, valsts ekonomiskā situācija ir uzlabojusies un valsts atrodas labā stāvoklī. "Uzskatu, ka ir nepieciešamas jaunas idejas, jauns pienesums un enerģija, lai padarītu iesāktos darbus," teica Straujuma.

Straujuma kā sava darba turpinātāju redz iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (V). "Es personīgi redzu cilvēku, kas varētu pārņemt iesāktos darbus. Viņš ir pierādījis, ka grūtos brīžos ir gatavs uzņemties atbildību," žurnālistiem atzina premjere.

Koalīcijas partneri varētu atbalstīt Kozlovska kandidatūru. Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis žurnālistiem iepriekš norādīja, ka premjera kandidatūrai jābūt sabiedrībā absolūti atbalstītai. Taujāts par Kozlovska kandidatūru, politiķis norādīja, ka ZZS par viņu ir pozitīvs viedoklis, jo viņš ir ilgstoši iepazīts ministra darba laikā.

Arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) varētu atbalstīt Kozlovska kandidatūru, liecina neoficiālā informācija. Viņš spēj atzīt kļūdas un ir vērsts uz kompromisiem, norāda partijas pārstāvji. Oficiāli par šo jautājumu VL-TB/LNNK nav lēmusi, tomēr valdes un frakcijas lēmums paredz, ka "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa nebūtu atbalstāma kā premjera amata kandidāte.

Pašlaik partneri norāda, ka tieši "Vienotībai" būtu jāvirza nākamais premjera amata kandidāts. Kozlovskim varētu būt atbalsts arī "Vienotībā", tomēr netiek izslēgta iespēja, ka kandidēt uz šo amatu varētu arī "Vienotības" līdere Āboltiņa.

Tikmēr pati Āboltiņa jau norādījusi, ka, veidojot jauno valdību, būtu jāpaplašina koalīcija. Politiķe skaidroja, ka pēdējā laikā šajā koalīcijā pietiekami bieži bija dažādi strīdi un ultimāti. Strādājot plašākā koalīcijā, "valstiskās intereses izlīdzsvarot ir daudz vieglāk", uzskata Āboltiņa.

Līdzšinējai koalīcijai kopumā ir 61 deputāta atbalsts - "Vienotības" 23, Zaļo un zemnieku savienības 21 un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK 17 parlamentāriešu. Savukārt opozīcijas rindās pašlaik ir 38 deputāti, kuriem ir tiesības balsot Saeimas sēdē, - 24 "Saskaņas", septiņi Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un septiņi partijas "No sirds Latvijai" parlamentārieši. No LRA Saeimā ievēlēti astoņi deputāti, taču Dainim Liepiņam ir liegtas tiesības piedalīties Saeimas sēdēs, jo parlaments ļāvis turpināt viņa lietas iztiesāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!