Foto: Saeimas administrācija
Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība) uzskata, ka žurnālista turēšana psihiatriskajā slimnīcā ir starptautisks skandāls, un viņa aicina iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (Reformu partija) izvērtēt notikušo un uzņemties par to politisko atbildību.

"Aicinu iekšlietu ministru uzņemties politisko atbildību un aicinu izvērtēt [notikušo]. Runa ir par politisko atbildību un politisko kultūru," sacīja Mūrniece, kura pirmdien piedalās konferencē, kas veltīta gadam pēc divvalodības referenduma, kur runāja arī par šo tēmu.

Mūrniece norādīja, ka notikusi rupja Latvijas valsts institūciju vēršanās pret žurnālistu. "Manuprāt, tas ir starptautisks skandāls, tā ir nepieņemama izturēšanās pret žurnālistu. Noteikti amatpersonām būs jāatskaitās par to starptautiskajām institūcijām. Principi, kurus izmantojušas institūcijas, ir kā principi valstīs, par kurām Eiropas Cilvēktiesību tiesā ir ļoti daudz sūdzību. Rodas iespaids, ka Latvijā ar žurnālistu, kas šajā gadījumā paudis "Saskaņas centram" kaitējošo informāciju, izrēķinās kā Krievijā," sacīja Mūrniece.

Viņai liekas nepieņemami, ka cilvēks, kurš piedzīvojis varmācību un ļoti brutālu uzbrukumu, kur klāt bijis arī mazgadīgs bērns, pēc tam turēts psihiatriskajā slimnīcā kopā ar cilvēkiem, kas, iespējams, veikuši līdzīgus uzbrukumus. Šī informācija gan vēl esot jāpārbauda.

TV3 raidījums "Nekā personīga" svētdien vēstīja, ka žurnālistam Leonīdam Jākobsonam uzrādīta apsūdzība saistībā ar Rīgas mēra Nila Ušakova ("Saskaņas centrs") elektronisku pasta vēstuļu publiskošanu.

Pirms vairāk nekā gada Jākobsons interneta portālā "kompromat.lv" publicēja fragmentus no Ušakova e-pasta vēstulēm, kuru kopijas žurnālistam esot nosūtījis kāds anonīms avots. Tajās Ušakovs sarakstījās ar Krievijas vēstniecības darbinieku Aleksandru Hapilovu. Hapilovs aizdomās par spiegošanu vēlāk bija spiests Latviju atstāt. Ušakovs arī sūtīja ieteikumus, kādus ziņu sižetus veidot Pirmajā Baltijas kanālā un elektroniskā sarakstē saņēma pārskatus par paveikto.

Par noplūdinātajām vēstulēm Ušakovs vērsās Valsts policijā. "Nekā personīga" uzsvēra, ka Jākobsons uzskatījis, ka, publicējot daļu Ušakova sarakstes, viņš darījis sabiedrībai zināmus būtiskus faktus un tas ir viņa kā žurnālista pienākums.

Nepatīkams pārsteigums Jākobsonam bija viņa ievietošana psihiatriskajā slimnīcā. Pēc mēneša viņš saņēma slēdzienu, ka ir vesels. Policija apgalvo, ka šādi rīkoties viņus spieda kāds pirms vairāk nekā 20 gadiem veikts ieraksts par Jākobsona veselību.

Pagājušajā gadā Jākobsonam uzbruka. Viņa dēla klātbūtnē kāpņutelpā divi nezināmi vīri iepūta Jākobsonam acīs asaru gāzi un sagrieza seju.

Žurnālistam par e-pasta vēstuļu noplūdināšanu draud līdz trim gadiem cietumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!