Foto: LETA

Rietumbalkānu valstu integrācija Eiropas Savienībā (ES) ir ieguldījums stabilā un spēcīgā Eiropā. ES jūnijā ir jāuzsāk pievienošanās sarunas ar Ziemeļmaķedoniju un Albāniju, atzīstot abu valstu paveikto demokrātisko reformu īstenošanā, šādu viedokli pirmdien, 8. aprīlī, paudusi Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) ikgadējā ES valstu parlamentu priekšsēdētāju konferencē Vīnē.

Mūrniece uzskata, ka ES ir jābūt aktīvai Rietumbalkānu reģionā, lai sekmētu demokrātisko reformu īstenošanu, nepieļautu ārējos apdraudējumus un dezinformāciju. "Lai Rietumbalkānu valstu eirointegrācijas centieni kļūtu par realitāti, ir svarīgi turpināt demokrātiskās reformas tiesiskuma stiprināšanā, sekmēt mediju brīvību, atbalstīt ES nostājas ārējo attiecību jautājumos un veidot labas kaimiņattiecības reģionā," uzstājoties Vīnē sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

"Eiropas drošība sākas mūsu kaimiņos. Šogad, kad atzīmējam ES Austrumu partnerības desmitgadi, mūsu uzdevums ir aktīvi strādāt pie šīs ES politikas īstenošanas. Mums jākoncentrējas uz turpmāk darāmo," sacīja Mūrniece.

"Kopš Eiromaidana pirms pieciem gadiem Ukraina ir paveikusi nozīmīgu darbu demokrātisko reformu īstenošanā, un ir svarīgi tās turpināt, īpaši tieslietu jomā un cīņā pret korupciju. Šobrīd sekojam Ukrainas prezidenta vēlēšanu norisei – svarīgi, lai arī tā atbilstu starptautiskajiem standartiem." Pievēršoties drošības situācijai valstī, Saeimas priekšsēdētāja sacīja: "Diemžēl nav pamata uzskatīt, ka drošības situācija Ukrainā būtu uzlabojusies. Krievija joprojām nepilda Minskas vienošanos. Mēs nevaram un nedrīkstam par to klusēt."

"Drošība sākas cilvēkus prātos. Mums ir jāspēj aizsargāt savas demokrātiskās vērtības. Mēs redzam, ka Kremļa īstenotā informatīvā kara mērķi esam mēs visi – gan tie, kas dzīvo ES, gan Rietumbalkānos, gan Austrumu partnerības valstīs," atzīmēja Mūrniece, aicinot aktīvi strādāt pie ES rīcības plāna pret dezinformāciju īstenošanas.

ES valstu parlamentu priekšsēdētāju konference šogad notiek 8. un 9. aprīlī Vīnē. Šāda parlamentu priekšsēdētāju konference ik gadu notiek pavasarī, un to rīko tā ES dalībvalsts, kura prezidējošās valsts ES Padomē pienākumus ir veikusi iepriekšējā gada otrajā pusē. Šogad konferenci rīko Austrija, kas prezidēja ES Padomē 2018. gada otrajā pusgadā.

Ik gadu šī sanāksme pulcē plašu Eiropas valstu parlamentu spīkeru loku no ES dalībvalstīm un kandidātvalstīm. Konferencē piedalās arī Eiropas Parlamenta pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!