Foto: Saeimas administrācija

Latvijas valsts dibināšanas 96. gadadienā, 18. novembrī, 12. Saeimas deputāti sanāca uz svinīgo sēdi, kur klātesošos uzrunāja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), viņa savā runā uzsvēra, ka Latvijai ir jāatbalsta Ukrainas rīcība, aizstāvot savu neatkarību, kā arī vērsa uzmanību uz to, ka Latvijai jāpretojas Krievijas radītajam informatīvajam karam.

Sēdē tradicionāli piedalījās arī Valsts prezidents, Ministru kabineta locekļi un bijušie Augstākās padomes deputāti, kā arī diplomātiskā korpusa pārstāvji.

"Valsts var pastāvēt tik ilgi, kamēr tauta vēlas tās pastāvēšanu. Citiem vārdiem – kamēr ir stingra tās valstsgriba. Tā ir politiska izvēle – pastāvēt kā valstsnācijai ar savu valodu, kultūru, vēsturisko atmiņu un gribēt savu nacionālu valsti. Ar šo stingro gribu mēs kā sabiedrība, kuru vieno piederība Latvijai, esam kļuvuši stiprāki, saliedētāki, līdzīgāk uztveram pagātnes notikumus un jūtam stingrāku pamatu zem kājām," Latvijas parlamentā uzrunājot Latvijas Republikas proklamēšanas 96.gadadienai veltītās Saeimas svinīgās sēdes dalībniekus, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Savā runā Mūrniece pieskārās arī krīzei Ukrainā un tās atskaņām mūsu valstī. "Lai arī netālu liesmojošais bruņotais un ideoloģiskais konflikts radījis apdraudējumus mūsu zemei, mēs raugāmies nākotnē ar lielāku ticību un pašpārliecību. Grūtākiem laikiem, ja tādi nāktu, esam gatavi, jo zinām – savas zvaigznes paturot spožas, izdzīvosim cauri arī tiem," pārliecinoši pauda parlamenta priekšsēdētāja.

Vienlaikus Mūrniece sacīja, ka Ukrainā rit cīņa ne tikai par valsts nedalāmību un ekonomisko ietekmi, bet arī par tās izvēlēto attīstības virzienu un to, kur tiks nosprausta mūsdienu Eiropas kultūrtelpas austrumu robeža. "Ukraiņi aizstāv arī mūsu neatkarību, un Latvijas pienākums ir viņus atbalstīt."

Pievēršoties mūsu valsts vietai starptautiskajā arēnā, Mūrniece atzina, ka šodienas pasaule ir fundamentāli mainījusies un pastāvēt var tikai tie, kas sadarbojas. 

"To simboliski parāda Baltijas ceļa vienojošais spēks, kura nozīmi mēs aktualizējam arī šogad. Latvija ir uzticama Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībniece. Un Nacionālo Bruņoto spēku karavīri starptautiskajās misijās godam mūs pārstāv, stiprinot arī Latvijas drošību," teica Saeimas priekšsēdētāja, akcentējot, ka mūsu dzimtenes aizstāvju gēns nekur nav zudis - to apliecina arī spēku pieplūdums Zemessardzes rindās.

Savā runā Mūrniece atzina – Latvijā uzsvars no Kremļa "maigās varas" pasākumiem ir pārlikts uz atklātu, masīvu informatīvo karu, un vienlaikus uzsvēra - vārdu karā par cilvēku prātiem un sirdīm mums jāspēj stāties pretim uzbrucēja garīgajam spiedienam.

Tāpat priekšsēdētāja sacīja, ka tuvākajos gados ir jāspēj līdz galam mērķtiecīgi un strukturēti izvērtēt un pārvarēt totalitārā komunistiskā režīma sekas. "Neatkarīgā demokrātiskā Latvijas valsts strikti jānošķir no padomju okupācijas laika iekārtas un morāles. Ir jāattīrās no okupācijas sārņiem arī mūsu apziņā, domāšanā, pasaules uztverē," akcentēja Saeimas priekšsēdētāja.

Noslēgumā Mūrniece uzsvēra: "Līdzīgi citām Eiropas valstīm arī mēs varam teikt – Latvijas valstij šodien klājas labi. Bet ar to vien nepietiek. Latvijai patiešām labi klāsies tad, ja labi klāsies visiem tās ļaudīm. Mēs visi kopā ar savām ilgām, cerībām un spēku esam Latvija."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!