Foto: Saeimas administrācija

Latvijas Televīzijas (LTV) jaunās valdes izvēles gaitā netika nodrošināta atklātība un caurredzamība, uzskata Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Viņa norādīja, ka ir arī iepriekš uzsvērusi, ka netiek nodrošināts, lai šīs process būtu atklāts un caurredzams. Mūrniece arī uzsvēra, ka nodrošināt atklātības principu bija īpaši svarīgi, jo LTV ir sabiedriskais medijs, kuram jāpārstāv dažādi sabiedrības viedokļi. Ja atklātība tiktu nodrošināta, tad arī uzticība būtu daudz lielāka, piebilda politiķe.

Viņa skaidroja, ka attiecībā uz valdes izvēles procesu netika sabiedrībai nodrošināta pietiekama informācija, piemēram, netika atklāti to cilvēku vārdi, kuri pieteicās LTV valdes locekļu amatiem. Vienlaikus Mūrniece akcentēja, ka politiķi neiejaucas šajā procesā un lēmums par LTV vadību ir Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) atbildība.

Patlaban jaunajai valdei jāpastrādā, tad LTV vadību varētu aicināt uz Saeimas komisiju, lai uzklausītu viņu vīziju par televīzijas attīstību, kā šādu attīstību panākt, un uzzināt par paveikto, sacīja Mūrniece. Politiķe pieļāva, ka šāda komisijas sēde varētu notikt jūnija sākumā.

Kā ziņots, mediju eksperti arī norādījuši uz LTV valdes izvēles procesa necaurspīdīgumu. Latvijas Universitātes profesore un mediju eksperte Inta Brikše iepriekš norādīja, ka izvēles process nav bijis caurspīdīgs un nav zināmi atlases kritēriji. Viņa sacīja, ka grūti vērtēt, vai cits valdes sastāvs varētu būt labāks, jo nav zināmi visi 45 kandidāti uz šo valdi. Arī mediju eksperts Sergejs Kruks minēja, ka ir ļoti grūti atbildēt uz jautājumu, vai varēja izvēlēties labāku valdes sastāvu, jo nebija zināmi atsijāšanas principi un kāpēc līdz finišam nonāca tieši šie cilvēki.

Jau ziņots, ka par LTV valdes priekšsēdētāju iecelts Ivars Belte, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs Ainars Dimants.

Vienlaikus par valdes locekli finanšu un tehnoloģiju jautājumos iecelts Māris Skujiņš un par valdes locekli programmas attīstības jautājumos - Sergejs Ņesterovs.

Kā iepriekš stāstīja Dimants, par Beltes kandidatūru balsoja trīs NEPLP locekļi, par Ņesterovu - četri, bet par Skujiņu balsis dalījušās divi pret divi, tādēļ Dimants izmantojis savas tiesības kā NEPLP priekšsēdētājs un nobalsojis par Skujiņu.

Jau vēstīts, ka NEPLP locekle un priekšsēdētājas vietniece Aija Dulevska sēdē, kur balsoja par jauno valdi, nepiedalījās, atsaucoties uz bažām par Beltes pagātni mediju firmas "Baltijas mediju alianse" (BMA) vadītāja amatā, kad, viņasprāt, notikuši darījumi ar nezināmas izcelsmes naudu starp BMA Latvijā un kompānijas filiāli Lielbritānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!