Foto: F64
Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V) negrasās demisionēt pēc Jēkabpilī notikušās spēļu zāles aplaupīšanas un apšaudes, kuras laikā vietējais policists gāja bojā, mēģinot aizturēt savus kolēģus no Rīgas un Tukuma, viņa otrdienas vakarā vairakkārt uzsvēra LTV raidījumā "100. pants".

"Šis ir noziegums, kurā sodu nosaka Krimināllikums, un atbilstoši tam tie policisti, kas likumu pārkāpuši, sodu saņems. Savukārt par disciplinārajiem pārkāpumiem, kas varētu būt pieļauti darbinieku bezkontroles dēļ, tiks sodīti tiešie vadītāji un augstākā līmeņa vadītāji," sacīja Mūrniece.

Viņa norādīja, ka esot pilnīgi skaidrs: daudz kas ir jāmaina Valsts policijas (VP) Rīgas reģionā un vienībā "Alfa", no kuras nākot noziedznieki. "Vairāku apstākļu kopums" liecinot, ka cilvēki šajās struktūrvienībās drīzākajā laikā zaudēs savus amatus, sacīja Mūrniece.

Uz norādi, ka viņa pati jau gandrīz divus gadus ir iekšlietu ministres amatā, gandrīz tikpat ilgi, cik VP Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis, un vai tāpēc nebūtu jāuzņemas politiskā atbildība, Mūrniece atbildēja: "Es uzņemos atbildību atrisināt šo situāciju."

"Ja noziegums notiek zemkopības sfērā, tad neviens nepieprasa zemkopības ministra atkāpšanos. Mans uzdevums šobrīd ir politiski ļoti strikti sekot līdzi tam, lai atrisinātu lietu pēc būtības, lai Rīgas reģionā un specvienībā "Alfa" mainītos attieksme pret disciplīnu," klāstīja ministre.

Mūrniece arī norādīja, ka premjers Valdis Dombrovskis (V) viņai apliecinājis, ka sagaida no viņas rīcību "tāpat kā daudzās citās sarežģītās situācijās". Par savu uzdevumu viņa uzskata kontrolēt situāciju, koordinēt darbību un pieprasīt atbildību no priekšniekiem. Viņa norādīja, ka "visvienkāršākais būtu aiziet mājās, palīst zem segas un klusiņām raudāt, lai kāds cits risinātu situāciju," taču to viņa negrasoties darīt.

Mūrniece norādīja, ka pa nepilniem diviem gadiem, kamēr policiju vadīja iepriekšējais VP priekšnieks Valdis Voins, policijā izdarīts ļoti daudz, "kas šodienas laikā nolīdzināts līdz ar zemi, un policija iegrūsta tādā bedrē, kādā tā nekad nav bijusi". Aptraipīts esot arī "Alfas" vārds, un policijai vajadzēs ilgu laiku, lai atgūtos, sacīja Mūrniece.

Viņa norādīja, ka policija, kad to saņēma Voins, bijusi "uz sabrukuma robežas," par ko zināmā mērā atbildīgi ir iepriekšējie policijas vadītāji. "Situācijā, kad mums bija jāgriež budžets, Voina kungs izdarīja maksimāli iespējamo, lai situāciju saglābtu," sacīja Mūrniece, norādot, ka arī policijas rindas bijušas "maksimāli attīrītas", jo pirmos atlaida tos, kam bija disciplinārpārkāpumi.

Savukārt nesen darbu sākušai VP priekšnieks Artis Velšs, kurš agrāk vadīja Personālvadības biroju, raidījumā uzsvēra, ka kritēriji, kā tiek atlasīti policisti, pastāv, taču prakse, kad policisti paši kļūst par noziedzniekiem, "nav Latvijas unikalitāte". "Katrā policijas dienestā ir cilvēki, kas, pildot dienesta pienākumus, savu varu sāk izmantot ne tā, ka vajadzētu, un veic noziegumus," sacīja Velšs, sakot, ka tas varēja gadīties katrā valstī.

Viņš gan norādīja, ka galvenā atbildība ir noziedzniekam, jo "policists, izdarot noziegumu, ir noziedznieks". Tomēr dienesta pārbaudes ietvaros tiks noskaidrota arī amatpersonu atbildība, jo situācija neesot normāla, sacīja Velšs.

Arī bijušais VP priekšnieks Juris Rekšņa LTV raidījumā "Panorāma" uzsvēra, ka situācija, kad policisti darbojas bruņotā grupā, neesot normāla "un tas nenotiek vienā dienā, tas ir briedis kādu laiku". Ķuža atstādināšanu viņš nosauca par "politiskā PR gājienu", tāpat Rekšņa uzskata, ka par notikušo politisko atbildību vajadzētu uzņemties arī ministrei. Viņš gan norādīja, ka Latvijas politiķi "ar paškritiku pēdējā laikā neaizraujas".

Jau ziņots, ka otrdien pēc pulksten deviņiem pieci bruņoti laupītāji iebruka kādā spēļu zālē Jēkabpilī. Pakaļdzīšanās laikā nošauts viens policists un ievainoti vēl divi likuma kalpi. Laupītāji aizturēti, un trīs no tiem ievainoti.

Policijas sniegtās ziņas liecina, ka starp laupītājiem bijuši četri policisti - divi specvienības "Alfa" darbinieki un divi Tukuma policisti. Pēc notikušā uz izmeklēšanas laiku no amata atstādināts Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!