Opozīcijas rosinājums par Saeimas ārkārtas sēdi neatbilst parlamenta Kārtības rullī noteiktajam, tāpēc parlamenta prezidijs nevarēja lemt par sēdes sasaukšanu, aģentūrai LETA pastāstīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

LETA jau vēstīja, ka 35 opozīcijas deputāti pēc Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) rosinājuma parakstījusies par ārkārtas sēdes sasaukšanu, lai uzklausītu atskaites no Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV), veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) un ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV).

Kā uzsvēra Mūrniece, Prezidijs nevēlas pārkāpt likumu, sasaucot sēdi, kas neatbilst Kārtības rullim, jo šajā likumā nav paredzēta šāda sēdes forma ar atskaitēm. Saeimas vadībai esot bijis ļoti daudz neskaidru jautājumu saistībā ar šo pieprasījumu, tajā skaitā, vai sēdē būtu vai nebūtu jāpieņem kāds lēmums un kādas būtu lēmuma sekas.

Kā piemēru darba kārtības formām, kas atbilstu Kārtības rullim, Saeimas priekšsēdētāja minēja likumprojektu vai lēmumprojektu izskatīšanu. Tāpat arī ir citi risinājumi, kā noskaidrot ministru viedokļus, piemēram, adresējot viņiem jautājumus, kā jau paredzēts Saeimas procedūrās, norādīja Saeimas spīkere.

Mūrniece skaidroja, ka par rosinājuma neatbilstību Kārtības rullim tika lūgts Saeimas Juridiskajam birojam sazināties un sniegt skaidrojumu rosinājuma pirmajam parakstītājam. Kā pirmais par sēdes sasaukšanu parakstījies ZZS valdes priekšsēdētājs, Saeimas deputāts Edgars Tavars.

Juridiskais birojs piedāvājis iesniedzējiem dažādus veidus, kādā veidā varētu rīkoties atbilstoši likumam, skaidroja politiķe. Prezidijs šovakar līdz gandrīz plkst.21 gaidīja, ja gadījumā iesniedzēji būtu nolēmuši iesniegt alternatīvu pieteikumu ar līdzīgu darba kārtību, kas atbilstu Kārtības rullim, taču tāds netika saņemts, norādīja Saeimas priekšsēdētāja.

Juridiskajam birojam arī lūgts 24 stundu laikā pēc šodien iesniegtā ārkārtas sēdes rosinājuma saņemšanas jeb līdz piektdienas, 28.maija, plkst.13 iesniegt pirmajam parakstītājam rakstisku skaidrojumu, kāpēc nevarēja tikt sasaukta parlamenta ārkārtas sēde.

Mūrniece pauda, ka Prezidijs respektē deputātiem Satversmē noteiktās tiesības, taču tās nevar tikt izmantotas pilnīgi neatbilstošā veidā un sēdei jābūt sasauktai atbilstoši likumam. Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka parlamenta vadība ņēma vērā arī iepriekšējo praksi ārkārtas sēžu sasaukšanā.

Kā ziņots, Saeimas ārkārtas sēdi opozīcijas deputāti rosināja sasaukt, lai tajā iekļautu trīs jautājumus, tajā skaitā, Ministru prezidenta atskaiti par Saeimas lēmuma "Par 2021.gada pasaules čempionāta hokejā vīriešiem norisi ar skatītājiem klātienē" izpildi, veselības ministra Pavļuta atskaiti par paveikto esošo ierobežojumu pārskatīšanai un atcelšanai vakcinētajiem iedzīvotājiem vai personām, kuras ir izslimojušas Covid-19.

Ņemot vērā, ka ārlietu ministrs Rinkēvičs ir klātienē sekojis līdz pasaules hokeja čempionāta norisēm, piedaloties tā atklāšanā, Saeimas deputāti vēlas dzirdēt ministra skaidrojumu par paveikto šī pasākuma laikā, skaidroja ZZS pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!