Foto: DELFI
Pēc Jēkabpilī notikušās bruņotās laupīšanas, kurā piedalījās arī policisti, policija pārtrauks jaunu darbinieku pieņemšanu līdz izstrādās vēl stingrākus atlases kritērijus, lai pārliecinātos, ka negodprātīgi cilvēki nekļūst par likumsargiem, trešdien intervijā Latvijas Radio sacīja iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V).

Viņa klāstīja, ka savulaik kadru trūkuma dēļ Kurzemē dienestā pieņemti visi, "kas bija gatavi nākt" un spēja patrulēt. Viņa atzina, ka turpmāk tā vairs nenotiks. Ministre norādīja, ka policistus pirms pieņemšanas darbā pārbauda, viņi pilda psiholoģiskus testus un arī pārbaudes laikā vadība vērtē cilvēkus un viņu spēju rīkoties krīzes situācijas.

Tomēr ministre atzina, ka pēc gadījuma Jēkabpilī acīmredzot būs jāpārskata atlases kritēriji, lai nepieļautu negodprātīgu cilvēku nonākšanu policijā.

Tāpat pēc šī gadījuma ministre plāno pieprasīt informāciju par visiem policistu papilddarbiem, lai izvērtētu, kādi tie ir un vai policisti var tos apvienot ar dienestu. Ministre norādīja, ka pašlaik likums neliedz policistiem ar priekšnieka atļauju brīvajā laikā strādāt papilddarbus, tomēr nākotnē šo darbu apvienošanu Iekšlietu ministrija plāno rūpīgi izvērtēt.

Savukārt, lai "attīrītu policiju no neliešiem", pārbaudes paredzētas ne tikai Rīgas reģiona pārvaldē un specvienībā "Alfa", kuras bijušie darbinieki piedalījušies laupīšanā, bet arī visos citos reģionos, sacīja ministre. Viņa atzina, ka pēdējā laikā "Alfā" "bija problēmas ar disciplīnu" un arī Rīgas reģiona pārvaldē konstatēti vairāki pārkāpumi, tāpēc pārbaudēs vērtēs gan policijas darbu, gan amatpersonu atbildību.

Jau ziņots, ka otrdien pēc pulksten deviņiem pieci bruņoti laupītāji iebruka kādā spēļu zālē Jēkabpilī. Pakaļdzīšanās laikā nošauts viens policists un ievainoti vēl divi likuma kalpi. Laupītāji aizturēti, un trīs no tiem ievainoti.

Policijas sniegtās ziņas liecina, ka starp laupītājiem bijuši četri policisti - divi specvienības "Alfa" darbinieki un divi Tukuma policisti. Pēc notikušā uz izmeklēšanas laiku no amata atstādināts Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!