Foto: DELFI
Policija patlaban pārbauda, vai Valsts Ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (VID EDS) datu ieguvējs Neo patiesībā nav no žurnālistu vidus, pirmdienas rītā Latvijas Radio ēterā pavēstīja iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL). Viņa gan konkrēti nenosauca žurnālistes vārdu, tomēr līdz šim ar Ilmāru Poikānu, kurš ir pirmais aizdomās turamais un par Neo uzskatītais cilvēks, kontaktpersona bija LTV "de facto" žurnāliste Ilze Nagla.

Viņa uzsvēra, ka pašreiz iegūtās ziņas ļoti atšķiras no sākotnēji iegūtās informācijas. Mūrniece skaidroja, ka kratīšana pie Naglas bijusi kā pie Latvijas pilsones, nevis žurnālistes, un viņa kā Latvijas pavalstniece likuma priekšā ir tikpat atbildīga, kā citi šīs valsts iedzīvotāja. Tomēr policija tagad pārbauda, vai īstais Neo nav pati Nagla, kuras mājās pagājušajā nedēļā notika kratīšana. Līdz šim visu atbildību par notikušo uzņēmies Latvijas Universitātes pētnieks Ilmārs Poikāns.

Mūrniece uzsvēra, ka cilvēki datus ne tikai ieguvuši, bet arī tos sistematizējuši kādam noteiktam mērķim. Tiesa, plašākus komentārus viņa nesniedza. "Es varbūt neizstāstīšu pilnīgi visu, ko mēs zinām. Es izstāstīšu to, kas man šobrīd liekas svarīgi," viņa teica.

 "Tas, ko mēs esam uzzinājuši pa šīm dienām ļoti būtiski atšķiras no pirmatnējās informācijas par labo Robinu Hudu, kurš tiešām grib izglābt pasauli," viņa sacīja. Arī viņa pati sākumā ticējusi, ka Neo ir kāds labais tēls, kas "cenšas šo pasauli padarīt labāku". Tomēr pašreiz viss izskatīties pēc rūpīgi plānotas sarežģītas operācijas. "Stāsts attīstās ļoti nepatīkami," viņa piebilda.

Ministre arī noraidīja izskanējušas runas par mediju brīvības ierobežojumiem. "Preses brīvība ir ļoti būtiski jānošķir no tā, ka viņš cenšas aizsargāt sevi," pauda ministre, atgādinot, ka viņai pašai ir žurnālista izglītība.

Vēstīts, ka līdz šim sevi par Neo ir atzinis Poikāns. Viņu pagājušajā otrdienā aizturēja policija. Pirmdien ir paredzēta preses konference, kurā Poikāns varētu ieviest lielāku skaidrību notiekošajā. Ziņas par datu sistēmas noplūdi sabiedrībā nonāca februārī. Pēcāk vairākas nedēļas atklātībā nonāca daudzu valsts un Rīgas pašvaldības iestāžu un uzņēmumu darbinieku atalgojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!