Foto: LETA

Lai veicinātu profesionālo vēsturnieku darbu, iespējams veidot īpašu centru sarežģīto vēstures jautājumu pētniecībai, šodien, attālināti piedaloties Latvijas diplomātisko misiju vadītāju ikgadējā sanāksmē, pauda Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Kā informēja parlamenta Preses dienestā, Saeimas priekšsēdētāja savā runā vērsa uzmanību vēstures sarežģītajiem jautājumiem, kuri nepazūd no dienas kārtības. Ar pagātnes faktu interpretēšanu politiskos nolūkos aktīvi nodarbojas Krievija, sacīja Mūrniece, aicinot veicināt profesionālo vēsturnieku darbu, piemēram, veidojot īpašu centru sarežģīto vēstures jautājumu pētniecībai.

"Pagātnes pretrunu kurināšanai jāliek pretī faktu apkopošana un izvērtēšana," akcentēja Saeimas priekšsēdētāja.

"Mēs esam dzīvojuši aiz Dzelzs priekškara, atrauti no pārējās Eiropas, un īpaši asi izjūtam nepieciešamību pēc demokrātiskās pasaules vienotības situācijā, ko rada pašreizējais Krievijas režīms," uzsvēra Mūrniece.

Politiķe akcentēja, ka demokrātiskais dzīvesveids ar savām priekšrocībām ir nodemonstrējis pārākumu, un tā nosargāšana ir visas Rietumu pasaules interesēs.

Satraucoša ir Krievijas rīcība pie Ukrainas robežas, koncentrējot savus militāros spēkus un izvirzot ultimatīvās prasības NATO, pauda Saeimas priekšsēdētāja, atzīmējot, ka arvien biežāk un skarbāk sajūtamas Aukstā kara vēsmas.

"Ģeopolitiskās situācijas un pastāvošo draudu dēļ drošības jautājumi izvirzās priekšplānā, un mēs turpināsim stiprināt mūsu drošību un nostiprināt mūsu robežas, kas ir ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas Savienības (ES) un NATO ārējās robežas," sacīja Saeimas priekšsēdētāja, paužot, ka NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa Ādažos ir uzskatāms piemērs NATO solidaritātes izpausmei.

Tāpat Mūrniece akcentēja arī Latvijas diplomātu ieguldītās pūles ES institūcijās un ES dalībvalstu galvaspilsētās, skaidrojot situāciju uz austrumu robežas ar Baltkrieviju un aicinot dalībvalstis ieguldīt līdzekļus robežas stiprināšanā.

Politiķe norādīja, ka Saeima ar savu darbu ārpolitikas jomā, parlamentāro diplomātiju ir veicinājusi Latvijas demokrātijas starptautisku atpazīstamību, saskaņot pozīcijas ar citu valstu politiķiem daudzos jautājumos.

Mūrniece izteica atzinību par ieguldījumu valsts tēla ārvalstīs stiprināšanā un Latvijas interešu aizstāvībā gan aktīvajā dienestā esošajiem, gan to beigušajiem diplomātiem, kā arī pauda, ka liela atzinība pienākas diplomātu ģimenēm, īpaši dzīvesbiedriem, kuri arvien ir gatavi pārcelties uz dzīvi citā valstī. Lai darbs brīvas, neatkarīgas un demokrātiskas Latvijas labā sniedz gandarījumu, diplomātiem vēlēja Saeimas priekšsēdētāja.

Latvijas diplomātisko misiju vadītāju ikgadējā sanāksmē pārrunātas ārpolitikas un drošības politikas aktualitātes, ar ES politiku saistīti jautājumi, kā arī Latvijas kandidatūra ANO Drošības padomes vēlēšanām un Trīs jūru iniciatīvas samits, kas šogad notiks Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!