Foto: LETA
13. Saeima otrdien, 6. novembrī, savā pirmajā sēdē apstiprināja pilnvaras 100 parlamenta deputātiem, kā arī par Saeimas priekšsēdētāju ievēlēja Ināru Mūrnieci (NA).

Mūrniece Saeimas priekšsēdētājas amatā tika ievēlēta atklātā procedūrā ar vēlēšanu zīmēm.

"Par" Mūrnieci nobalsoja 44 deputāti un "pret" 32, savukārt "par" otru kandidāti Dagmāru Beitneri-Le Gallu (JKP) balsoja 32 parlamentārieši un "pret" 44. Balsojumā nepiedalījās visi 23 "Saskaņas" deputāti.

"Paldies, kolēģi, par izrādīto uzticēšanos. Veidosim labas parlamentārās tradīcijas. Savus pienākumus veikšu godprātīgi, pēc labākās sirdsapziņas," pauda Mūrniece.

Kā liecina Saeimas Preses dienesta apkopotā informācija, Mūrniece bija 12. Saeimas priekšsēdētāja.

11. Saeimā Mūrniece bija Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja.

Pirms kļūšanas par 11. Saeimas deputāti Mūrniece 16 gadus strādāja laikrakstā "Latvijas Avīze", veidojot materiālus par iekšpolitikas un ārpolitikas aktualitātēm.

Mūrniecei ir tulkotāja kvalifikācija, kas iegūta Latvijas Universitātē, un profesionālais bakalaura grāds tulkošanā, kas iegūts Ekonomikas un Kultūras augstskolā.

Saeimas priekšsēdētājs reprezentē parlamentu, vada Saeimas sēdes un gādā par kārtību tajās.

Priekšsēdētāja prombūtnes laikā viņa pienākumus pilda kāds no viņa biedriem pēc savstarpējas vienošanās.

Saeimas priekšsēdētājs izpilda Valsts prezidenta vietu, kamēr Saeima izvēl jaunu Valsts prezidentu. Tāpat Saeimas priekšsēdētājs izpilda prezidenta vietu, ja pēdējais atrodas ārpus valsts robežas vai citādi aizkavēts izpildīt savu amatu.

Saeimas priekšsēdētājas biedre būs Dagmāra Beitnere-Le Galla (JKP). "Par" viņas kandidatūru balsoja 65 deputāti, savukārt "pret" – 34. Uz priekšsēdētājas biedra amatu kandidēja arī Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis Gundars Daudze, bet viņš saņēma mazāku atbalstu, tāpēc netika ievēlēts.

Otra Saeimas priekšsēdētāja biedre būs Inese Lībiņa-Egnere (JV). "Par" viņas kandidatūru balsoja 65 deputāti, savukārt "pret" – 31. Uz priekšsēdētājas biedra amatu kandidēja arī "KPV LV" pārstāvis Artuss Kaimiņš, bet viņš saņēma mazāku atbalstu.

Par Saeimas sekretāru ievēlēts Andrejs Klementjevs (S). Viņš bija vienīgais kandidāts, kurš kandidēja uz šo amatu. "Par" viņa kandidatūru balsoja 55 deputāti, "pret" viņu – 32.

Saeimas sekretāra biedra amatā ievēlēta Marija Golubeva no partiju apvienības "Attīstībai/Par!". "Par" balsoja 64 deputāti, bet "pret" – 34 deputāti. Golubeva bija vienīgā, kuras kandidatūra tika izvirzīta šim amatam.

Vēl Saeimai otrdienas sēdē būs jāievēl Saeimas sekretāra biedrs.

Jau ziņots, ka vēl dienu pirms 13. Saeimas pirmās sēdes līdz galam nebija skaidrs, kurš būs Saeimas priekšsēdētājs. Iepriekš partijas apspriedušas divas kandidātes – Nacionālās apvienības virzīto Mūrnieci un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) virzīto Beitneri-Le Gallu, taču vienošanās par vienu vēl netika panākta.

Savukārt partija "KPV LV" un partiju apvienība "Attīstībai/Par!" jau iepriekš paziņoja, ka šo augsto amatu nevēlas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!