Foto: LETA

Mūsdienu drošības situācijā ir svarīgi atcerēties vēstures mācības, atklājot augsta līmeņa semināru Latvijas Kara muzejā, sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

Ministrs norādīja, ka vēsture māca, cik svarīgi ir cīnīties par savām vērtībām, kā arī pieņemt mērus, lai izvairītos no kara. "Mūsdienu drošības situācijā mums visiem ir svarīgi atcerēties vēstures mācības - nedrīkst novērsties no sarežģītiem lēmumiem," teica Vējonis.

Aizsardzības ministrs atzina, ka pēdējā gada laikā ir pieredzētas dramatiskas izmaiņas pasaules drošībā un Eiropai ir jāpastāv par savām vērtībām. "Krievija apliecināja, ka ir gatava izmantot militārus līdzekļus, lai sasniegtu savus ģeopolitiskos mērķus," uzsvēra Vējonis.

Tāpat kontinents saskaras arī ar drošības izaicinājumiem, kas nav saistīti ar notiekošo Austrumukrainā - tā ir situācija Tuvajos austrumos un Āfrikā, kur nostiprinājusies tā dēvētā "Islāma valsts" un joprojām nav atrisināta ebolas vīrusa krīze. Savukārt Latvija piedzīvojusi Krievijas propagandas pastiprināšanos informatīvajā telpā. "Mums joprojām ir daudz darāma darba," teica Vējonis.

Aizsardzības ministrs uzsvēra, ka Eiropai ir jāprot pastāvēt par savām interesēm. "Ja vēlamies nosargāt starptautisko sistēmu, kurā ir veidota mūsu sabiedrība, mums jāspēj atzīt šā brīža draudu realitāte un jāspēj attiecīgi uz tiem reaģēt," norādīja Vējonis.

Vējonis atzina, ka Eiropai būs jāveic daudz darba, lai stātos pretī plašajiem drošības izaicinājumiem - pirmkārt, jāpārskata stratēģisko dokumentu aktualitāte, otrkārt, jāsekmē ES un tās partneru sadarbība Kopējās drošības un aizsardzības politikas (KDAP) ietvaros, treškārt, jāuzlabo ES sadarbība ar NATO, ceturtkārt, jārod visaptveroša ES pieeja attiecībā uz hibrīddraudiem, piektkārt, kiberdrošības radītos izaicinājumus nedrīkst novērtēt par zemu, sestkārt, nepieciešams nodrošināt ES Jūras drošības stratēģijas rīcības plāna ieviešanu.

Latvijas Kara muzejā pirmdien un otrdien norisinās augsta līmeņa seminārs par gatavošanos 2015.gada jūnija Eiropadomes diskusijai par aizsardzību (High-level seminar on "Building consensus towards the June 2015 European Council - next steps?").

Seminārā piedalās Eiropas Savienības (ES) Aizsardzības ministriju pārstāvji, kā arī pārstāvji no akadēmiskās vides, kuri diskutē, kā uzlabot ES spēju attīstību, kā arī apspriež Eiropas aizsardzības industrijas stiprināšanu un ES Kopējās drošības un aizsardzības politikas (KDAP) lomu globālajā drošības vidē.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!