Foto: Ilmārs Znotiņš, prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Egils Levits ceturtdien Rīgas pilī tikās ar mītiņa pie Baltkrievijas vēstniecības organizatoriem: Lolitu Čigāni, Sandru Kalnieti, Inesi Vaivari, Kristīni Želvi, Andri Gobiņu, Mārtiņu Vaivaru un Selmu Levrenci. Levits izteica atzinību par viņu pilsonisko aktivitāti neatkarīgas un demokrātiskas Baltkrievijas atbalstam, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

"Es domāju, ka tas ir ļoti svarīgi, ka Latvijas pilsoniskā sabiedrība izrāda solidaritāti, jo tā bija svarīga arī mums pirms 30 gadiem, kad mēs cīnījāmies par Latvijas demokrātiju un neatkarību. Mums katra šāda solidaritātes izpausme bija svarīga," pēc tikšanās teica Levits.

"Ņemot vērā mūsu vēsturisko pieredzi, ir arī zināmā veidā mūsu pienākums kā jau nobriedušai nācijai izrādīt solidaritāti ar mūsu kaimiņtautu, kura iestājas par savu neatkarību un par savu demokrātiju. Tādēļ es pateicos organizatoriem par šo solidaritātes izrādīšanu. Situācija Baltkrievijā nav beigusies, un mēs ceram, ka tā tiks atrisināta tādā veidā, ka Baltkrievija kā neatkarīga un demokrātiska valsts varēs turpināt savu ceļu un mums arī turpmāk būs labas kaimiņattiecības ar Baltkrieviju," turpināja Valsts prezidents.

Turklāt ceturtdien Levits ar Lietuvas un Polijas prezidentu ir vienojušies, ka nāks klajā ar kopēju paziņojumu par situāciju mūsu kaimiņvalstī, "jo mēs esam trīs Eiropas Savienības valstis, kas robežojas ar Baltkrieviju".

Paziņojumā būs iekļauta prasība Baltkrievijas varas iestādēm "deeskalēt situāciju, pārtraukt jebkāda veida vardarbību. Otrais punkts – ievērot visas cilvēktiesības, tajā skaitā tiesības brīvi pulcēties un izteikt savu viedokli. Trešais punkts – uzsākt dialogu ar Baltkrievijas sabiedrību".

"Ir nepieciešams dialogs, kas novestu pie tā, ka Baltkrievijas sabiedrība varētu demokrātiskā veidā paust savu viedokli un veidot savu valsti. Mēs kā Eiropas Savienības dalībvalstis esam atvērtas labai sadarbībai ar baltkrievu tautu, ar Baltkrieviju kā neatkarīgu valsti, tāpēc mūsu visu interesēs ir tas, lai Baltkrievija attīstās kā neatkarīga un demokrātiska valsts," uzsvēra Valsts prezidents.

Jau vēstīts, ka arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) paziņojis, ka Latvija atbalstīs individuālo sankciju piemērošanu Baltkrievijas amatpersonām. Mikroblogošanas vietnē "Twitter" arī premjers Krišjānis Kariņš (JV) rakstīja: "Pirmdien (17.08. – red.), plkst. 10:00, esmu sasaucis ārkārtas Ministru kabineta sēdi par situāciju Baltkrievijā". Ministru prezidents pauda, ka valdība uzklausīs Rinkēviča ziņojumu un lems par turpmāko rīcību. "Latvija atbalsta Baltkrievijas sabiedrības vēlmi dzīvot brīvā un demokrātiskā valstī," redzams premjera "Twitter" paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!