Foto: F64
Svētdien 78 gadu vecumā mūžībā aizgājis policijas ģenerālis Aloizs Visvaldis Blonskis, portālam "Delfi" apliecināja Iekšlietu ministrijā.

Blonskis dzimis 1933.gada 10.martā Ludzas rajona Ciblas pagastā.

Mācījies Preiļu rajona Kategrades pamatskolā, Aglonas ģimnāzijā. Beidzis Minskas Augstāko milicijas skolu.

1953.gadā viņš uzsācis dienestu milicijā Rīgas rajonā, 1959.-1963.gados bijis Jūrmalas milicijas nodaļas Kriminālizmeklēšanas daļas priekšnieks,.1969.-1994.gados Kriminālizmeklēšanas priekšnieka vietnieks, policijas pulkvedis, vēlāk arī Latvijas Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka vietnieks.1994.-2000.gados - Latvijas Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks, Iekšlietu ministrijas Policijas departamenta priekšnieka vietnieks.

2000.gadā apbalvots ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

"Zinošs, cienījams profesionālis, kolosāls cilvēks, sirds cilvēks, goda vīrs" - ar šādiem vārdiem Iekšlietu ministrijas darbinieki atceras ilggadējo iekšlietu sistēmas darbinieku, ģenerāli un Triju zvaigžņu ordeņa virsnieku Blonski un izsaka visdziļāko līdzjūtību viņa tuviniekiem, Blonskim mūžībā aizejot.

"Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks Aloizs Blonskis mūsu atmiņās paliks kā leģendārs policijas ģenerālis, kurš ar savu bagāto dzīves un darba pieredzi ir neatgriezeniski iemūžinājis savu vārdu iekšlietu sistēmā. Aloiza Blonska ieguldījums darbā Kriminālpolicijas priekšnieka amatā ir devis lielu ieguldījumu, apkarojot organizēto noziedzību. Izsaku visdziļāko līdzjūtību Aloiza Blonska tuviniekiem, draugiem un kolēģiem viņu mūžībā aizvadot," uzsvēris Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Bijušais Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Staris savu līdzgaitnieku Blonski raksturo kā ģenerāli ar lielo burtu: "Tādu cilvēku kāds bija Aloizs nav un nebūs. Viņš bija policists no matu galiem līdz papēžiem un tik daudz cīnoties ar noziedzību bija spējis saglabāt labestību. Tieši labestība, iejūtība un spēja arī noziedzniekā saskatīt cilvēku bija viņa trumpji. Blonska laikā valstī bija kārtība – viņš bija autoritāte".

"Es Aloizu Blonski varu saukt par vienu no saviem skolotājiem, kurš bija ļoti sirsnīgs, saprotošs cilvēks un vienlaikus augsts profesionālis," atceras bijušais Valsts policijas priekšnieks Jānis Zaščerinskis. Savukārt bijušais Valsts policijas priekšnieks Aldis Lieljuksis kolēģi raksturo kā "goda vīru, kura ieguldījums kriminālizmeklēšans sistēmas izveidē ir milzīgs. Viņš ir bijis kā skolotājs mums visiem un cieņu izpelnījies ar savu aso prātu un godīgo attieksmi pret savu darbu".

Par savām dienesta gaitas atmiņām Blonskis raksta arī savā biogrāfijā "No ierindnieka līdz ģenerālim": "Nedomāju, ka puišiem un meitenēm, kuri policijā strādās turpmāk, būs vieglāk nekā mums. Darbs paņems ne tikai mazo pirkstiņu un visu roku, bet tevi pašu. Kā cilvēku. Ja ar to rēķinās, tad laika gaitā būs gan panākumi, gan rezultāti. Ja nespēj, tad labāk meklēt citu nodarbošanos".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!